Ірландська електронна система охорони здоров’я зазнала масштабної кібератаки. Її довелося вимкнути

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Pixabay

В Ірландії на електронну систему охорони здоров’я здійснили масову кібератаку. Через це її довелося вимкнути, що спричинить масові закриття лікарень.

Про це пише RTE.

Система охорони здоров’я зазначила, що атаку здійснили «програми-вимагачі». Електронну систему довелося повністю вимкнути, щоб захистити її та оцінити ситуацію.

Через таке аварійне відключення багато лікарень у країні не прийматимуть пацієнтів. Зокрема, про це повідомили кілька пологових будинків. Там повідомили, що скасували всі амбулаторні прийоми, але якщо у пацієнтів виникнуть невідкладні проблеми, то вони можуть прийти до лікарні в загальному порядку.

Водночас на вакцинацію кібератака не вплинула, тому щеплення продовжують проводити за планом.

За словами очільника Служби охорони здоров’я Пола Ріда, атака була спрямована на доступ до даних, які зберігаються на центральних серверах. Він також підкреслив, що наразі хакери не просили викуп.

  • 7 травня паливний трубопровід у 8,8 тис. км Colonial Pipeline США зупинив усі операції через вірус-шифрувальник. Компанія постачає близько 45% всього палива на Східному узбережжі США. Colonial Pipeline найняла компанію з кібербезпеки для розслідування і звернулася до федеральних відомств.
  • Американські ЗМІ повідомили, що за атакою стоїть угрупування DarkSide, яке повʼязують із Росією. Президент Джо Байден заявив, що попри відсутність доказів звʼязків російської влади з хакерами DarkSide, Росія все ж несе «певну відповідальність».
  • У травні група хакерів отримала доступ до конфіденційних та облікових даних десятків мільйонів клієнтів, водіїв і працівників додатка для доставки Glovo.