Американський трубопровід Colonial Pipeline відновлює роботу. Викуп хакерам не платитимуть

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Найбільший у США трубопровід Colonial Pipeline почав відновлювати роботу після кібератаки.

Як повідомляє Reuters з посиланням на джерела в компанії, на це піде кілька днів.

У Colonial не збираються платити викуп хакерам. Зараз компанія тісно співпрацює з правоохоронними органами, Міністерством енергетики та американською фірмою з кібербезпеки для відновлення системи і розблокування даних.

Тим часом через дефіцит бензину президент США Джо Байден повідомив, що у країні скасували частину обмежень на транспортування палива.

«Я зняв деякі обмеження на транспортування палива, а також на доступ до наданого військовослужбовцями Сполучених Штатів палива та транспортних засобів для його доставки у місця, де воно вкрай необхідно», — сказав Байден.

  • 7 травня паливний трубопровід у 8,8 тис. км Colonial Pipeline зупинив усі операції через вірус-шифрувальник. Компанія постачає близько 45% всього палива на Східному узбережжі США. Colonial Pipeline найняла компанію з кібербезпеки для розслідування і звернулася до федеральних відомств.
  • Американські ЗМІ повідомили, що за атакою стоїть угрупування DarkSide, яке повʼязують із Росією. Президент Джо Байден заявив, що попри відсутність доказів звʼязків російської влади з хакерами DarkSide, Росія все ж несе «певну відповідальність».
  • За даними ЗМІ, зловмисники за дві години викрали майже 100 гігабайт даних. Після цього вони пригрозили витоком вкраденої інформації в інтернет і повідомили, що зашифрували дані на компʼютерах. Вони залишаться заблокованими, якщо їм не заплатять викуп. Яку суму вимагають хакери — невідомо.
  • Уже 11 травня на півдні США почався дефіцит бензину. Національний попит на паливо підскочив на 20%. Середня роздрібна ціна на бензин у країні зросла до $2,9 за галон, у низці штатів ввели надзвичайний стан.