NASA звинуватило Китай у недотриманні стандартів — через уламки ступеня ракети в Індійському океані

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
NASA звинуватило Китай у недотриманні стандартів — через уламки ступеня ракети в Індійському океані

NASA Kennedy / Flickr

Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) заявило, що Китай не дотримується стандартів щодо космічного сміття — це реакція на падіння уламків ступеня китайської ракети в Індійський океан.

Про це йдеться у заяві директора NASA Білла Нельсона.

«Космічні держави повинні звести до мінімуму ризики для людей і власності на Землі під час повторного входу космічних обʼєктів у атмосферу. Цілком очевидно, що Китай не дотримується відповідних стандартів щодо свого космічного сміття», — зазначив Нельсон.

Він наголосив на важливості того, аби Китай, інші держави та комерційні організації діяли в космосі відповідально і прозоро для гарантування безпеки, стабільності та захищеності космічної діяльності.

Нагадаємо, що 9 травня частина уламків ступеня китайської важкої ракети-носія Long March-5B Y2 згоріла при вході в атмосферу Землі, а решта впали в акваторії Індійського океану (на захід від Мальдівів). Про постраждалих або руйнування від падіння не повідомляється. США раніше попереджали про такі ризики.

Відпрацьований ступінь не мав засобів активного маневру для сходу з орбіти. Його суха вага становила майже 18 тонн з висотою у 33,2 метра і діаметром в 5 м.

  • 5 травня в Пентагоні та Космічних військах США заявили, що ракета вийшла з-під контролю і її великі уламки можуть завдати шкоди. Китай закликав не хвилюватися.
  • Китай будує свій аналог Міжнародної космічної станції. МКС завершить свою роботу у 2024 році. Китай планує розгорнути свою станцію вже до 2022 року. 29 квітня на орбіту вивели основний модуль Tianhe майбутньої станції. КНР запустить ще 11 ракет для добудови.