В Очакові сталась сутичка між поліцією та учасниками акції через червоний прапор. Загалом у країні зафіксували 38 порушень

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
В Очакові сталась сутичка між поліцією та учасниками акції через червоний прапор. Загалом у країні зафіксували 38 порушень

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

У місті Очаків Миколаївської області в День перемоги над нацизмом поліція склала адмінпротокол за червоний прапор із забороненою символікою — через нього сталась сутичка між учасниками акції та поліцією. Загалом у країні 9 травня до поліції надійшло 38 повідомлень про правопорушення.

Про інцидент повідомляє Нацполіція, а загальну цифру порушень назвав перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий.

Уранці в Очакові під час урочистої ходи з покладанням квітів біля памʼятника Невідомому солдату в одного з учасників виявили червоний прапор із зображенням забороненої законом символіки. Він проігнорував прохання прибрати прапор, через що між учасниками ходи та поліцейськими виникла сутичка. Правоохоронці конфлікт припинили, але відкрили два кримінальні провадження — за прапор із забороненою символікою та за опір представникам влади.

У країні 9 травня вже завершилися понад 600 масових заходів, в яких взяли участь понад 40 тисяч громадян. Поліція отримала 38 повідомлень про порушення, найбільше — про використання забороненої комуністичної символіки, однак серйозних порушень не було. Загалом відкрили 5 кримінальних проваджень і склали 9 протоколів за адміністративні правопорушення.

Перший заступник глави МВС Яровий зазначив, що до закінчення всіх заходів особовий склад працюватиме в посиленому режимі.

Нагадаємо, що в Одесі між поліцією та учасниками акції «Безсмертний полк» сталися сутички через портрет Жукова. Цього ж дня в Києві біля памʼятника радянському генералу Миколі Ватутіну відбулася акція з червоними прапорами та покладанням квітів. У ній взяли участь народні депутати від «Опозиційної платформи — За життя», які також провели автопробіг в оточенні охорони. У Житомирській, Запорізькій та Миколаївській областях піднімали червоні прапори.

  • 8 травня 1945 року о 22:43 за центральноєвропейським часом (або 9 травня о 00:43 за московським) антигітлерівська коаліція офіційно прийняла «Акт про капітуляцію» Збройних сил нацистської Німеччини.
  • 8 травня в Україні відзначають День пам’яті та примирення — вшановують подвиг українців у війні, їхній внесок у перемогу та висловлюють повагу всім борцям проти нацизму.
  • 9 травня — День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (76-та річниця). Його встановили як державне свято 9 квітня 2015 року — у рамках пакету законів про декомунізацію. Це свято прийшло на зміну радянському Дню Перемоги.