Комітет Ради схвалив закон, що встановлює покарання за антисемітизм

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Комітет Ради схвалив закон, що встановлює покарання за антисемітизм

УНІАН / Кузьмін Олександр

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова підтримав законопроєкт, який вводить відповідальність за антисемітизм.

Про це повідомляється на сайті парламенту.

Проєкт закону дає визначення антисемітизму, вказує його основні прояви, встановлює заборону антисемітизму та його проявів. Визначаються і види відповідальності за порушення законодавства про антисемітизм.

Пропоноване в проєкті визначення базується на робочому визначенні антисемітизму, затвердженому Міжнародним альянсом памʼяті Голокосту (IHRA) і рекомендованому Європейським парламентом для використання в країнах-членах Європейського Союзу.

Законопроєкт вносить зміни до статті 161 Кримінального кодексу, а саме встановлює кримінальну відповідальність за прояви антисемітизму. За це пропонується карати штрафом від двохсот до пʼятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400—8500 гривень) або обмеженням волі на строк до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Комітет вирішив запропонувати комітету з прав людини і комітету з питань правоохоронної діяльності рекомендувати Верховній Раді підтримати ці нововведення.

  • У листопаді 2019 року повідомлялося, що за даними дослідження Антидифамаційної ліги ADL Global 100 Index українці перебувають на другому місці серед 14 європейських країн в дослідженні про антисемітські переконання в Європі.