NASA призупиняє контракт зі SpaceX щодо висадки людей на Місяць

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Американське космічне агентство попросило компанію Ілона Маска SpaceX призупинити роботи за виграним нею контрактом на суму $2,89 млрд на розробку і створення місячного посадкового модуля.

Про це повідомляє Reuters.

Причиною стали скарги з боку двох інших учасників тендеру — компанії-засновника Amazon Джеффа Безоса Blue Origin і компанії Dynetics.

Це рішення означає, що SpaceX повинна припинити будь-яку роботу, повʼязану безпосередньо з контрактом за цією програмою. Її можна буде відновити лише тоді, коли Рахункова палата США ухвалить відповідне рішення у справі, яке очікують не пізніше 4 серпня.

В компанії Безоса заявили, що NASA надало SpaceX можливість переглянути їхню заявку — цього не дали зробити іншим компаніям. Blue Origin вважає, що рішення агентства розширить «монополію» SpaceX в освоєнні космосу.

  • Нагадаємо, 30 квітня 2020 року NASA обрало SpaceX, Dynetics і Blue Origin для проєктування і розробки кораблів та пілотованих систем для посадки в рамках місячної програми Artemis.
  • 17 квітня цього року NASA повідомило, що для розробки корабля, який доставить астронавтів на Місяць у рамках цієї програми, обрали SpaceX.