Вертоліт Ingenuity здійснив четвертий політ на Марсі — і встановив рекорд

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Вертоліт NASA на Марсі Ingenuity здійснив вже четвертий дослідницький політ над поверхнею Червоної планети. Про це NASA повідомило у Twitter.

«Марсіанський вертоліт здійснив четвертий політ — і перемістився з більшою швидкістю і на більшу дистанцію, ніж раніше», — йдеться в повідомленні.

Під час попереднього рекордного польоту вертоліт подолав відстань у 50 метрів зі швидкістю 2 м/с.

За даними NASA, апарату цього разу вдалося зробити більше, ніж під час попередніх польотів, знімків Червоної планети, які згодом надійдуть фахівцям американського космічного відомства.

Політ Ingenuity був спочатку запланований на четвер, 29 квітня, проте не відбувся через те, що апарат вчасно не перейшов у польотний режим.

Нагадаємо, що вертоліт доставили на Марс прикріпленим до днища марсохода Perseverance. Головні завдання Ingenuity — демонстрація технологій і випробування перших польотів на Марсі. Вертоліт коштує $85 мільйонів і важить 1,8 кг.

Літати на Марсі дуже непросто через особливості його атмосфери, щільність якої становить лише 1% від земної. Через це дрон створили дуже легким, а його гвинт робив понад 2 500 обертів за хвилину.

  • У 1976 науковці NASA виявили на Марсі примітивні форми життя, але проєкт було закрито. Зонди Viking на відстані 4 тисячі кілометрів один від одного поміщали поживні речовини у зразки ґрунту з Марсу. На думку вчених, якби у ґрунті були присутні форми життя, вони б споживали їжу та залишали газоподібні сліди свого метаболізму. Радіоактивні монітори виявили саме такі сліди у зразках.