Нацкомісія реабілітувала останнього розстріляного в СРСР учасника повстанського руху

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Нацкомісія реабілітувала останнього розстріляного в СРСР учасника повстанського руху

Центр досліджень визвольного руху / Wikipedia

Національна комісія з реабілітації жертв політичних репресій реабілітувала Івана Гончарука, якого розстріляли 12 липня 1989 року в Києві за участь у повстанському русі.

Про це повідомив член нацкомісії Володимир Бірчак.

«Останнього розстріляного совєтами бандерівця реабілітовано! Сьогодні Національна комісія з реабілітації жертв політичних репресій нарешті повернула добре ім’я Івану Гончаруку», — написав Бірчак.

Він розповів, що у 1989 році вже 62-річного Гончарука п’ять днів судили на Волині за звинуваченнями, за якими він вже відсидів свій термін у концтаборі та був звільнений. «Справа шилася білими нитками від самого початку і до кінця. До свідків були залученні діти вбитих сорок років тому радянських активістів, штатних і позаштатних працівників НКВД. Цікаво, що в 1944—1945 роках цим свідкам було лише 10—12 років, а Івану двадцять, але свідки впізнали Івана Гончарука за фото, зробленими в 50-річному віці», — зазначив Бірчак. Місце поховання Івана Гончарука донині невідоме.

  • У липні 2019 року 90-річного жителя Закарпатської області Івана Мирона, у 1950-х роках засудженого до таборів ГУЛАГу за «державну зраду», реабілітували. Він залишався єдиним нереабілітованим українцем, звинуваченим у той час.
  • У липні того ж року в польському місті Зелена Гура помер відомий провідник ОУН—УПА, один із організаторів повстанського руху на Волині, політв’язень та один із керівників Норильського повстання Степан Семенюк (Драницький).