На Закарпатті реабілітували 90-річного чоловіка, який відбув 25 років у ГУЛАГу за звинуваченням у «держзраді»

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
На Закарпатті реабілітували 90-річного чоловіка, який відбув 25 років у ГУЛАГу за звинуваченням у «держзраді»

Український інститут національної памʼяті

90-річного жителя Закарпатської області Івана Мирона, у 1950-х роках засудженого до таборів ГУЛАГу за «державну зраду», реабілітували.

Таке рішення ухвалила Національна комісія з реабілітації, повідомили в Українському інституті національної памʼяті.

Чоловік нині залишався єдиним нереабілітованим українцем, звинуваченим у той час.

«Нині він — єдиний із Закарпаття, хто відбув у таборах ГУЛАГу всі 25 років, так і не скорившись і не попросивши про помилування, бо вважав не за вину, а за честь захист своєї землі від ворога. І єдиний, хто досі лишався обвинуваченим у «державній зраді», — йдеться в повідомленні.

Реабілітувати Івана Мирона вдалося за новим законом «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917—1991 років».

Іван Мирон народився 9 березня 1929 року в селі Росішка Рахівського району. У 1950 році його призвали на службу в Червону армію, але він не захотів воювати проти своїх і пішов у націоналістичне підпілля. Час він часу зустрічався з активістами ОУН та Української Повстанської Армії (УПА) і виконував їхні завдання.

Чоловіка заарештували навесні 1951 року. Йому та його товаришам дали 25 років суворого режиму. Він відбував покарання в тюрмах Харкова, Новосибірська, Красноярська та Норильська. Івана Мирона звільнили в травні 1976-го.

  • 13 липня в польському місті Зелена Гура помер відомий провідник ОУН—УПА, один із організаторів повстанського руху на Волині, політв’язень та один із керівників Норильського повстання Степан Семенюк (Драницький).
  • У Києві відкриють окремий архів для документів радянських спецслужб ЧК (Всеросійська надзвичайна комісія з боротьби з контрреволюцією і саботажем), НКВС (Народний комісаріат внутрішніх справ) та КДБ (Комітет державної безпеки).
  • До річниці найбільшого в історії Української повстанської армії бою під Гурбами Інститут національної памʼяті спільно з Творчою майстернею Bober Film Studio презентував соціальний відеоролик.