Єрмак: США можуть призначити спецпредставника на Донбасі — рішення може бути «достатньо швидко»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Єрмак: США можуть призначити спецпредставника на Донбасі — рішення може бути «достатньо швидко»

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Глава Офісу президента Андрій Єрмак, говорячи про підтримку України з боку Сполучених Штатів, повідомив, що зараз триває обговорення призначення спеціального представника США щодо врегулювання та припинення війни на Донбасі.

Про це він заявив в інтерв’ю LIGA.net.

«Дуже важливо, щоб така людина зʼявилася. Також обговорюється зближення нашої позиції і більш тісне співробітництво у військово-оборонній сфері. І плюс підтримка Сполученими Штатами отримання ПДЧ Україною», — зазначив він.

Разом з тим, Єрмак наголосив, що «тісні контакти на рівні держсекретаря і адміністрації» свідчать про те, що рішення про призначення може бути ухвалено «достатньо швидко».

На питання журналіста, чи обговорюється зараз якийсь новий формат переговорів за участю США, Єрмак заперечив.

«Будь-які зміни і розширення повинні узгоджуватися учасниками формату. Тому таких обговорень не було. Точно так само ми не ведемо поки ніяких обговорень про створення окремого формату. Це було б нечесно щодо наших партнерів — Німеччини і Франції», — зазначив він.

Нагадаємо, раніше Єрмак виступив за розміщення американських зенітно-ракетних комплексів Patriot на території України. Він наголосив, що це потрібно не тільки для захисту України, але і всього Заходу.

  • 2 квітня відбулася перша телефонна розмова Володимира Зеленського і Джо Байдена. Президент США підтримав територіальну цілісність і суверенітет України і запевнив — Штати не залишать Україну без підтримки.
  • 15 квітня в Білому домі офіційно оголосили, що запроваджують нові санкції проти російських компаній та осіб, а також висилають зі США 10 дипломатів. Міністерство фінансів США опублікувало три окремі новини про запровадження санкцій. Вони стосуються кібератак на американські установи, окупації Криму та втручання у вибори в США.