Україна просить Німеччину про поставки оборонного озброєння для захисту від Росії

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Україна звернулася до Німеччини з проханням про постачання оборонного озброєння на тлі зростання напруженості на кордоні з Росією.

Про це йдеться у статті німецького видання Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, яку наводить Deutsche Welle.

У розпорядженні видання опинився список прохань Києва. У ньому, як вказує ЗМІ, — боєголовки для протикорабельних ракет типу SeaSpear, зенітні знаряддя типу GDM-008 Millennium, безпілотні підводні системи SeaCat і SeaFox для виявлення і знешкодження морських мін.

Зазначається, що раніше українська сторона безуспішно просила Берлін передати списані корвети. Такі пріоритети, додає видання, пояснюються тим, що узбережжя Чорного моря розглядається як одна з цілей для можливого вторгнення РФ.

Джерела німецькому газети вказують, що міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас негативно поставився до можливих поставок озброєнь Україні. Водночас міністерка оборони Аннеґрет Крамп-Карренбауер, яка належить до Християнсько-демократичного союзу (ХДС), готова піти на такий крок.

Разом із нею ідею підтримав і голова комітету Бундестагу із закордонних справ, член ХДС Норберт Рьоттген. Він заявив, що було б помилково виключати поставку оборонних озброєнь, оскільки «Росія погрожує війною».

Посол України в ФРН Андрій Мельник подякував Рьоттгену за його позицію.

  • На початку березня Росія почала стягувати війська до кордону з Україною — в окупованому Криму та вздовж материкової частини. 19 квітня голова зовнішньополітичної служби Євросоюзу Жозеп Боррель заявив, що Росія розмістила на кордоні з Україною і в анексованому Криму понад 150 тисяч військових. Такої кількості російських військ там не було з 2014 року.
  • Українська розвідка бачить три сценарії розвитку подій: демонстрація Росією сили, вторгнення через Крим і захоплення південних областей України, провокація на Донбасі та наступ.
  • 22 квітня міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що з 23 квітня війська Південного і Західного військових округів почнуть повертатися з південних рубежів Росії до пунктів постійної дислокації. За його словами, під час перевірки російські війська продемонстрували здатність «забезпечити надійну оборону країни».