ЄС виступив проти рішення РФ внести видання Meduza до списку «іноземних агентів»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
ЄС виступив проти рішення РФ внести видання Meduza до списку «іноземних агентів»

Rock Cohen / Flickr

Служба зовнішніх звʼязків Євросоюзу опублікувала заяву на підтримку російського видання Meduza, яке РФ 23 квітня внесла у реєстр іноземних агентів.

Текст заяви опублікували на сайті організації.

«Ми відкидаємо рішення російської влади включити незалежне медіа Meduza у список «іноземних агентів». Незмінна позиція Євросоюзу по так званому закону про іноземних агентів полягає в тому, що цей закон є систематичним порушенням основних свобод і елементом тиску на громадянське суспільство, незалежні ЗМІ і політичну опозицію в Росії», — заявили у Службі зовнішніх звʼязків ЄС.

Дипломати заявили, що у них викликає крайнє занепокоєння той факт, що російська влада продовжує тиснути як на незалежні медіаплатформи, так і на окремих журналістів та інших учасників медіагалузі. Це своєю чергою суперечить міжнародним зобовʼязанням Росії в області прав людини.

Зазначимо, що компанія SIA «Medusa Project» зареєстрована у Латвії.

Нагадаємо, що у 2017 році Держдума РФ ухвалила закон, який визнає ЗМІ іноземним агентом, якщо воно фінансується з-за кордону. Раніше у Росії до списку ЗМІ — «іноземних агентів» включили, зокрема, «Радіо Свобода» та його регіональні проєкти, а також телеканал «Настоящее время» та «Голос Америки». Ці ЗМІ повинні щоквартально подавати фінансові звіти у Мінʼюст, щороку проводити аудит та маркувати матеріали позначкою, що вони поширюються «іноземним ЗМІ — іноземним агентом».

Як санкції за порушення закону про іноагентів російський закон передбачає призупинення діяльності, адміністративну та кримінальну відповідальність. Найбільш суворе покарання — позбавлення волі на строк до двох років.