«Ганебні дії Банкової». Телеканали ZiK, NewsOne і «112 Україна» відреагували на блокування в YouTube

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Телеканали ZiK, NewsOne і «112 Україна» виступили зі спільною заявою через блокування на платформі YouTube. Вони звинувачують Офіс президента у «незаконних і ганебних» діях.

Заява опублікована на сайті «112 Україна».

«Українська влада залучила YouTube до своїх незаконних дій, фактично змусивши міжнародну медіаплатформу обмежити українських споживачів у доступі до улюблених YouTube-каналів. Ми вважаємо такі дії влади незаконними, позбавленими всякого сенсу і просто дурними», — сказано в заяві.

Телеканали зазначають, що вже запустили альтернативне мовлення, в тому числі на YouTube, і блокування старих каналів ні до чого не призведе.

  • 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію санкції РНБО проти нардепа від ОПзЖ, близького соратника Віктора Медведчука — Тараса Козака, а також його телеканалів — «112 Україна», ZIK і NewsOne. Санкції передбачають анулювання ліцензій та заборону користуватися радіочастотним ресурсом України.
  • Телеканали у спільній заяві назвали це політичним тиском і розправою. Зеленський заявив, що Україна підтримує свободу слова, але не тоді, коли пропаганду фінансує країна-агресор. СБУ після цього повідомила, що надала РНБО обґрунтовані рекомендації для блокування.
  • Незабаром Міністерство культури та інформполітики направило в YouTube рішення РНБО з проханням закрити сторінки телеканалів.
  • 24 квітня YouTube заблокував підсанкційні «112 Україна», ZIK і NewsOne.