Опитування: Трохи більше половини українців підтримують українську мову в сфері обслуговування, але 20% говорять про дискримінацію

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Більшість українців підтримують головні засади закону про мову та те, що усі громадяни України мають володіти державною мовою, а чиновники та держслужбовці повинні завжди спілкуватися нею на роботі.

Про це йдеться в опитуванні Фонду «Демократичні ініціативи» спільно з Центром політичної соціології за 16—27 лютого 2021 року.

Також 77% українців підтримують твердження, що більшість дисциплін у навчальних закладах мають викладатися українською мовою. Також 54% опитаних підтримали і обов’язок спілкуватися українською у сфері обслуговування.

Водночас 12,2% україномовних та 19,9% російськомовних зазначили, що іноді стикаються з негативним ставленням до них через їхню рідну мову.

«Цікаво, що серед носіїв російської мови, які заявили про випадки негативного ставлення, більшість проживає у Південному та Східному регіонах. Це наштовхує на думку, що частина цих людей, імовірно, не стикалася з випадками негативного ставлення, однак є вразливими до меседжів російської пропаганди про утиски російської мови в Україні», — пояснили у Фонді.

Загалом було опитано 2 003 респонденти за вибіркою, що репрезентує доросле населення України (за винятком окупованих територій). Вибірка репрезентативна за такими показниками, як стать, вік, тип поселення та область проживання. Максимальна випадкова похибка вибірки не перевищує 2,2%.

  • Від 16 січня 2021 року мовою сфери обслуговування в Україні офіційно стала українська — відповідно до закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Зміни стосуються підприємств і підприємців, виробників, продавців, установ та організацій усіх форм власності, що обслуговують споживачів або надають інформацію про товари та послуги. Водночас на прохання клієнта його можна обслуговувати іншою мовою, прийнятною для обох сторін.
  • Закон не передбачає кримінальної відповідальності за його порушення. Проте є штрафи — вони набудуть чинності 16 липня 2022 року та становитимуть від 3 400 до 8 500 гривень.