Посол Корнійчук: Прем’єру Ізраїлю запропонували бути посередником між Києвом і Москвою. Нетаньягу готовий допомогти

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Посол Корнійчук: Прем’єру Ізраїлю запропонували бути посередником між Києвом і Москвою. Нетаньягу готовий допомогти

Flickr / Israelipm

Україна запропонувала премʼєр-міністру Ізраїлю Біньяміну Нетаньягу виступити посередником на переговорах з Росією.

Про це заявив посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук в інтервʼю телеканалу i24NEWS.

«У пана Нетаньягу хороші відносини з президентами Зеленським і Путіним. Я радий повідомити, що він не відмовився від пропозиції, а сказав, що постарається зробити все, що в його силах. Ми дуже раді, що Нетаньягу не відхилив наше прохання, а виявив готовність і бажання допомогти», — розповів він.

Напередодні Нетаньягу надіслав листа президенту України Володимиру Зеленському, в якому теж виступив за розширення дружби і співпраці.

«Я впевнений, що Ізраїль і Україна продовжать тісно працювати разом, шукати нові шляхи розширення дружби між нашими країнами для подальшого просування співпраці в усіх сферах спільних інтересів», — написав він, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Також ізраїльський прем’єр подякував Зеленському за привітання із 73-м Днем незалежності країни та зазначив, що протягом цього періоду Ізраїль пережив «значну трансформацію».

«У 1948 році ми домоглися незалежності від Великої Британії. Сьогодні Ізраїль є глобальним центром інновацій, науки і технологій. У сфері охорони здоровʼя, сільського господарства, безпеки і багатьох інших сферах ми продовжуємо приносити користь людству. Ми дуже хочемо співпрацювати з нашими друзями і союзниками в усьому світі, оскільки маємо перспективи на майбутнє», — заявив Нетаньягу.

  • На початку березня Росія почала стягувати війська до кордону з Україною — в окупованому Криму та вздовж материкової частини.
  • 19 квітня голова зовнішньополітичної служби Євросоюзу Жозеп Боррель заявив, що Росія розмістила на кордоні з Україною і в анексованому Криму понад 150 тисяч військових. Такої кількості російських військ там не було з 2014 року.
  • Українська розвідка бачить три сценарії розвитку подій: демонстрація Росією сили, вторгнення через Крим і захоплення південних областей України, провокація на Донбасі та наступ.
  • 22 квітня міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що з 23 квітня війська Південного і Західного військових округів почнуть повертатися з південних рубежів Росії до пунктів постійної дислокації. За його словами, під час перевірки російські війська продемонстрували здатність «забезпечити надійну оборону країни».