Держдеп: США продовжать надавати Україні допомогу для захисту від російської агресії, включно з оборонною зброєю

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Держдеп: США продовжать надавати Україні допомогу для захисту від російської агресії, включно з оборонною зброєю

Пресслужба президента України

США вважають, що заява Росії про відведення військ від українського кордону залишається поки лише словами, і продовжать надавати Україні допомогу у сфері безпеки, включно з оборонною зброєю.

Про це заявив речник Державного департаменту США Нед Прайс, повідомляє «Голос Америки».

«Ми чули слова, але ми очікуємо дії. Сполучені Штати продовжуватимуть спостерігати за ситуацією у тісній координації з українськими та іншими партнерами і союзниками. Ми чітко заявили під час контактів із російським урядом, що вони мають утриматися від ескалації та негайно припинити всі агресивні дії навколо й в Україні, включно з нещодавнім нарощуванням військ у Криму і на українському кордоні, а також їхніми намірами заблокувати деякі судна в деяких частинах Чорного моря», — наголосив він.

Водночас Нед Прайс запевнив, що США продовжують підтримувати український суверенітет і територіальну цілісність.

«Я не буду забігати наперед щодо кроків, яких ми можемо вжити. Але український уряд не сумнівається в нашій позиції, так само, гадаю, і Москва не має сумнівів щодо нашої позиції — це чітка підтримка нашого партнера України, її суверенітету та територіальної цілісності, включно з морськими водами», — сказав речник Держдепу.

Він зауважив, що від 2014 року, коли США почали підтримувати Україну, на безпекову допомогу було виділено понад $2 мільярди.

«Наше повідомлення є таким: ми чули заяву росіян і будемо спостерігати, як це буде виконуватись. Ми будемо продовжувати працювати в напрямку надання Україні безпекової допомоги, якої вона потребує, щоб захиститись від російської агресії. Включно з оборонною зброєю, базуючись на аналізі потреб Києва», — додав Прайс.

  • На початку березня Росія почала стягувати війська до кордону з Україною — в окупованому Криму та вздовж материкової частини.
  • 19 квітня голова зовнішньополітичної служби Євросоюзу Жозеп Боррель заявив, що Росія розмістила на кордоні з Україною і в анексованому Криму понад 150 тисяч військових. Такої кількості російських військ там не було з 2014 року.
  • Українська розвідка бачить три сценарії розвитку подій: демонстрація Росією сили, вторгнення через Крим і захоплення південних областей України, провокація на Донбасі та наступ.
  • 22 квітня міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що з 23 квітня війська Південного і Західного військових округів почнуть повертатися з південних рубежів Росії до пунктів постійної дислокації. За його словами, під час перевірки російські війська продемонстрували здатність «забезпечити надійну оборону країни».