Повстанці вбили президента Чаду Ідріса Дебі. Він правив країною 30 років

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

На півночі африканської Республіки Чад повстанці вбили президента країни Ідріса Дебі, якого 19 квітня переобрали на шостий термін.

Про це повідомляють Deutsche Welle і The Guardian.

Дебі переміг на виборах, набравши 79% голосів. У його команді після перемоги заявили, що Дебі поїхав на північ країни з візитом до військових на передову, де йдуть бої з повстанцями і ісламськими угрупуваннями.

Ближче до середини дня (19 квітня) повстанці, які базуються в Лівії, атакували прикордонний пост. Ймовірно, в районі атаки опинився і Дебі. Повстанцям вдалося просунутися на сотні кілометрів на південь через пустелю, але офіційний представник армії Чаду Азем Бермендао Агуна заявив, що наступ вдалося зупинити. Військові вбили близько 300 повстанців.

Деталі смерті Дебі не повідомляються.

Після звістки про смерть парламент розпустили. Зараз влада в країні у руках Національної ради перехідного періоду.

«Національна рада перехідного періоду запевняє народ Чаду в тому, що були вжиті всі заходи для забезпечення миру, безпеки і республіканського ладу», — заявив Агуна.

Як передає Reuters, тимчасовим президентом радою військових офіцерів призначений син Дебі — Махамат Кака.

  • Ідріс Дебі прийшов до влади в 1990 році в результаті державного перевороту. З тих пір він вигравав всі вибори, а три роки тому парламент «обнулив» його президентські терміни. Це дозволило Дебі знову балотуватися — згідно із новою Конституцією, він міг обіймати посаду президента до 2033 року.
  • 68-річний Дебі був впливовою фігурою в очолюваній Францією кампанії проти повстанців-джихадистів. Зокрема, він вів активну боротьбу проти «Боко Харам».