Терористи «Боко Харам» взяли на себе відповідальність за атаку на школу в Нігерії. Владу звинувачують у халатності

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Терористи «Боко Харам» взяли на себе відповідальність за атаку на школу в Нігерії. Владу звинувачують у халатності

The Washington Post / Contributor

Терористичне крило «Ісламської держави» у західній Африці «Боко Харам» взяло на себе відповідальність за напад на школу в нігерійському штаті Катсіна, що стався пізно увечері 11 грудня.

Як повідомляє BBC, лідер терористів Абубакар Шекау поширив відповідний аудіозапис із зізнанням.

Активісти й опозиція після цього розкритикували владу та президента Мухаммаду Бухарі «за безвідповідальність і халатність». До заяви Шекау офіційна влада країни стверджувала, що школу атакували бандити заради викупу. «Боко Харам» заявила, що «виступила проти освіти західної моделі».

Північ Нігерії регулярно страждає від атак «Боко Харам», бойовики якої ведуть війну з 2009 року. Сереж жертв бойовиків опинилися тисячі людей, а кілька мільйонів вимушено стали біженцями. Заяву Шекау опозиція сприйняла як «абсолютну некомпетентність чинної влади і президента в питанні забезпечення безпеки регіону».

Деякі скептики стверджують, що заяву «Боко Харам» потрібно ще перевірити. Угруповання часто «приписує собі заслуги» заради піару.

Що сталося?

11 грудня приблизно об одинадцятій вечора у штаті Катсіна кілька десятків озброєних осіб на мотоциклах штурмом захопили школу для хлопчиків, в якій проживали 839 дітей. Нападники вступили в перестрілку з охороною школи і вели бій близько години, завдяки чому більшість школярів змогли втекти. Зрештою бойовики змогли зайняти школу, але незабаром відступили під натиском, захопивши в полон дітей.

Безвісти зниклими оголосили понад 300 школярів, утім, деякі з них незабаром повернулися додому. Вони підтвердили, що їхніх однокласників захопили. Місцева влада встановлює точну кількість полонених. Офіційно підтверджено 10 взятих у полон. Пошуки зниклих ведуть поліція і військові, а в соціальних мережах Нігерії поширюють хештег #BringBackOurBoys.

За два дні до цього нападу атакували школу в іншій частині штату. Там викрали 20 осіб і сільського голову.