Британські вчені починають дослідження імунітету до коронавірусу, заражаючи ним добровольців

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Оксфордський університет оголосив про старт проєкту досліджень імунітету людини та його реакції на повторне захворювання на коронавірус. У рамках проєкту вчені заражатимуть молодих добровольців, які раніше перехворіли на COVID-19.

Як повідомляється на сайті університету, дослідження повинно допомогти зʼясувати необхідний рівень імунної відповіді для запобігання повторному зараженню організму.

У проєкті братимуть участь добровольці, які не були вакциновані, мають вироблені антитіла після першого зараження і до початку експерименту повністю встигли одужати.

Дослідження проходитиме у два етапи з різними групами добровольців на кожному з них. На першому етапі (початок у квітні) добровольці отримають «мінімальну дозу» коронавірусу — як очікують вчені, це дозволить заразити половину учасників, не викликавши у них виражених симптомів. На цьому етапі знадобиться 64 добровольці віком від 18 до 30 років. Їх усіх помістять на карантин у спеціальній лікарняній палаті щонайменше на 17 днів після зараження вихідним штамом із китайського Уханю. На другому етапі (почнеться влітку) добровольці будуть інфіковані стандартизованою дозою COVID-19, обсяг якої планується встановити на першому етапі.

Загалом дослідження триватиме 12 місяців. Учені обіцяють, що ризики для учасників будуть мінімізовані, а всіх, у кого розвинуться симптоми, лікуватимуть моноклональними антитілами від компанії Regeneron Pharmaceuticals.

Дослідження покаже вченим повну картину протікання хвороби та роботи імунної системи, що може допомогти розробити більш точні тести, ефективніші вакцини та методи лікування. Також проєкт дозволить зрозуміти, наскільки люди захищені від повторного зараження і на який термін.

  • Американські вчені винайшли спосіб прискорити темпи вакцинації в усьому світі: він полягає в тому, щоб робити тільки одну інʼєкцію людям, які вже перенесли коронавірус. Друга інʼєкція для цієї категорії людей може бути марною тратою вакцин.
  • У березні Національний інститут алергії та інфекційних захворювань США заявив, що клітинний імунітет, отриманий після «старих» штамів коронавірусу, стійкий до нових форм COVID-19.