Дослідження: Клітинний імунітет після «старих» штамів коронавірусу стійкий до його нових мутацій

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Plastifikator x «Бабель»

Національний інститут алергії та інфекційних захворювань (NIAID), що входить до складу Національного інституту охорони здоровʼя США, заявив, що клітинний імунітет, отриманий після «старих» штамів коронавірусу, стійкий до нових форм COVID-19.

Про це повідомляється на сайті інституту.

Учені проаналізували зразки крові 30 осіб, які захворіли на COVID-19 й одужали до появи нових варіантів вірусу. Вони встановили, що Т-клітина CD8+ залишалася активною, зокрема проти «британського», «південноафриканського» і «бразильського» штамів коронавірусу.

«Т-клітини CD8+ обмежують інфекцію, розпізнаючи частини вірусного білка, присутнього на поверхні інфікованих клітин, і вбиваючи ці клітини», — йдеться в повідомленні.

Також, на думку вчених, результати дослідження свідчать про те, що Т-клітинна відповідь у людей, які одужали, і, найімовірніше, у вакцинованих, значною мірою не залежить від виявлених у цих трьох варіантах мутацій та має забезпечувати захист від нових варіантів, що зʼявляються.

  • Американські вчені знайшли спосіб прискорити темпи вакцинації в усьому світі: він полягає в тому, щоб робити тільки одну інʼєкцію людям, які вже перенесли коронавірус. Друга інʼєкція для цієї категорії людей може бути марною тратою дорогоцінних вакцин, вважають дослідники зі Школи медицини Ікана Медичного центру Маунт-Синай, що в Нью-Йорку.
  • У Всесвітній організації охорони здоровʼя рекомендували вакцинуватися тим, хто перехворів на коронавірус у легкій формі.