Премʼєр-міністри найбільших земель Німеччини оголосили про плани балотуватися на посаду канцлера

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Премʼєр-міністри найбільших земель Німеччини оголосили про плани балотуватися на посаду канцлера

Премʼєр-міністр Баварії Маркус Зедер.

Пресслужба президента росії

Два премʼєр-міністри найбільших федеральних земель Німеччини оголосили про плани балотуватися в канцлери на майбутніх виборах.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Очолити правлячий блок Християнсько-демократичного та Християнсько-соціального союзів (ХДС/ХСС) хочуть глави урядів Північного Рейну — Вестфалії Армін Лашет та Баварії Маркус Зедер.

На пресконференції керівництва фракції ХДС/ХСС Лашет повідомив, що цьому рішенню передувала довга розмова з Зедером, під час якого обидва заявили про свою готовність стати кандидатами на пост канцлера.

Зедер зазначив, що розмова з Лашетом була «відкритою і дружньою», але не виглядала остаточною. Зедер додав, що загальною метою є збереження єдності в обох партіях.

Поки неясно, коли саме ХДС/ХСС ухвалить рішення про кандидата в канцлери. 12 квітня відбудуться окремі засідання президій обох партій.

Спочатку очікувалося, що рішення про кандидатуру на пост канцлера Німеччини консерватори затвердять у січні після того, як Арміна Лашета обрали головою ХДС. Однак потенційним кандидатом у канцлери все частіше називають і баварського премʼєра, популярність якого значно зросла в масштабах усієї країни під час пандемії.

  • Нинішній канцлер Німеччини, політик від ХДС Ангела Меркель, яка очолює уряд країни вже 15 років, відмовилася знову висувати свою кандидатуру. У жовтні 2018 року його заявила, що не братиме участі у виборчій кампанії на наступних виборах в бундестаг.
  • Її наступницею була Аннегрет Крамп-Карренбауер, яка в лютому 2020 року повідомила, що відмовляється від посади голови ХДС і не буде висуватися кандидатом у канцлери. З того часу керівництво християнських демократів через пандемію коронавірусу майже рік не могло визначитися з датою проведення виборчого зʼїзду.