У Німеччині партія ХДС офіційно затвердила наступника Меркель. Політсилу очолив Армін Лашет

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Партія канцлера Німеччини Ангели Меркель «Християнсько-демократичний союз» офіційно затвердила нового керівника — ним став премʼєр землі Північний Рейн-Вестфалія 59-річний Армін Лашет.

Про це повідомляє Der Tagesspiegel.

Кандидатура Лашета була прийнята минулого тижня після онлайн-голосування делегатів, а сьогодні стали відомі результати голосування поштою. Лашет отримав понад 83,35% голосів, обійшовши Фрідріха Мерца (колишній голова фракції ХДС у Бундестазі) і голову комітету Бундестагу з питань зовнішньої політики Норберта Реттгена.

В Офісі президента України повідомили, що Володимир Зеленський став першим лідером, який переговорив Лашетом. Новий лідер ХДС підкреслив, що Україна може покладатися на спадкоємність політики Німеччини.

Хто такий Лашет?

Армін Лашет вступив до партії ХДС ще у 18-річному віці. У 1980-х працював журналістом та редактором, а в 1990-х перейшов на роботу у міськраду німецького міста Аахен. Там він був заступником голови місцевого партійного осередку ХДС.

У 1994 Лашет став депутатом Бундестагу, а в 1999—2005 роках ще й був депутатом Європарламенту. Згодом почав будувати місцеву кар’єру в німецькій землі Північний Рейн-Вестфалія, і в 2017 році переміг на виборах очільника уряду цього регіону.

Лашет відомий своїм лояльним ставленням до Росії. Він виступає за завершення будівництва російського газопроводу «Північний потік — 2», незважаючи на санкції США та протести низки інших країн.

  • Меркель, яка при владі з 2005 року, заявила, що не домагатиметься переобрання на федеральних виборах у жовтні 2021 року. Аннегрет Крамп-Карренбауер, яка мала зайняти місце Меркель, заявила в лютому 2020 року, що не претендує на пост лідера ХДС.