Зеленський затвердив склад ради щодо захисту прав і свобод військових та волонтерів

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Зеленський затвердив склад ради щодо захисту прав і свобод військових та волонтерів

Ota / Bloomberg via Getty Images

Президент України Володимир Зеленський своїм указом від 9 квітня затвердив положення і склад Консультативної ради з питань забезпечення прав і свобод захисників України.

Про це повідомили у пресслужбі глави держави.

Очолила Консультативну раду радник заступника керівника Офісу президента Альона Вербицька, її заступниками стали народні депутати Ігор Герасименко та Єгор Чернєв («Слуга народу»). Секретарем ради призначений радник керівника ОП Андрій Ляхович.

Консультативна рада буде наглядати за додержанням прав і свобод учасників Революції Гідності, ветеранів антитерористичної операції, військових, які беруть участь у війні на Донбасі, а також волонтерів і правозахисників.

Рада вноситиме пропозиції щодо захисту їхніх порушених прав, а також щодо помилування, справедливого правосуддя та застосування амністії.

Окрім цього, рада працюватиме над удосконаленням законодавства у сфері забезпечення прав і основоположних свобод захисників України.

Указ набирає чинності з дня його опублікування.

  • У березні Офіс президента ініціював створення механізму для аналізу резонансних судових рішень щодо ветеранів, добровольців та активістів. В ОП ініціативу пояснили «відповіддю на запит суспільства на справедливість у судах».
  • 12 грудня 2019 року глава МВС Арсен Аваков повідомив про затримання підозрюваних у вбивстві Шеремета. На брифінгу правоохоронці представили частину результатів слідства та назвали підозрюваних: військова медсестра Яна Дугарь, лікарка Юлія Кузьменко, музикант і співробітник Сил спецоперацій Андрій Антоненко.
  • Згодом фігурантам справи змінили підозру. Андрій Антоненко тепер є не організатором вбивства, а виконавцем за попередньою змовою. Юлія Кузьменко теж є виконавцем, а Яна Дугарь — поплічником.
  • У травні 2020 року Дугарь суд відпустив під заставу, а 11 серпня Кузьменко — під домашній арешт. 31 березня 2021 року Київський апеляційний суд вкотре залишив під вартою Андрія Антоненка.