Bloomberg: Євросоюз звинувачує Британію в порушенні умов Brexit. Однак через заворушення в Північній Ірландії не позивається до суду

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Євросоюз збирався подавати до суду проти Великої Британії через порушення умов Brexit щодо Північної Ірландії, однак через безпорядки, які там відбуваються, Брюссель відкладає позов. Про це пише Bloomberg з посиланням на обізнані джерела.

Згідно з попередньою угодою про вихід з Євросоюзу, Північна Ірландія не матиме жорсткого кордону з Республікою Ірландія і фактично залишатиметься в митному союзі та єдиному ринку ЄС. Це дозволило уникнути необхідності митних перевірок на розділеному острові, однак вперше запровадило кордон між Північною Ірландією та Британією, що призвело до перебоїв у поставках товарів.

Брюссель і Лондон домовились про те, що певні категорії товарів, що ввозяться з Британії до Північної Ірландії, певний час перевіряти не будуть. Однак пізніше Лондон в одноосібному порядку продовжив дію цього виключення, що занепокоїло ЄС.

У Брюсселі були готові позиватися до суду через порушення умов Brexit, однак тиждень безпорядків у Північній Ірландії, викликаних перспективою митного контролю, переконав керівництво ЄС відкласти позов і домовитися з Лондоном про спільний план врегулювання проблеми.

Протести у Північній Ірландії — найжорсткіші за багато років. Пробританські лоялісти вважають, що Brexit фактично відрізає їх від Британії за вказівкою ЄС. Спершу лоялісти нападали на поліцію, потім почалися зіткнення з націоналістами, які виступають за возз’єднання з Республікою Ірландія.

Єврокомісія попросила в британського уряду розробити надійний план врегулювання конфлікту в Північній Ірландії, однак результат їй не сподобався. ЄС і Британія працюють над проблемою далі. Блок не бажає конфліктувати з огляду на складні часи і йде на поступки в митному питанні.

  • У Північній Ірландії вже шість днів тривають зіткнення націоналістів і лоялістів —між собою та з поліцією. Сутички спалахнули минулої п’ятниці через невдоволення умовами Brexit, за якими між Британією та підвладною Лондону Північною Ірландією фактично встановлюється митний контроль.
  • Конфлікт у Північній Ірландії розпочався наприкінці 1960-х років на релігійному та національному ґрунті: між протестантами і католиками, між тими, хто хотів возз’єднання з Республікою Ірландія, і тими, хто хотів залишитися у складі Великої Британії. Ситуація обтяжувалася дискримінацією католицького населення та заангажованістю силових структур.
  • Жертвами зіткнень протягом трьох десятиліть стали близько 3,5 тисячі людей. Часто бойові дії відбувалися на вулицях міст, вчинялися теракти або розправи над випадковими людьми, яких звинувачували в підтримці тієї чи іншої сторони.
  • У 1998 році конфлікт врегулювали за допомогою Белфастської (Страснопʼятничної) угоди. Рідкі та поодинокі випадки сутичок трапляються дотепер. Громадяни Північної Ірландії (71%) та Ірландії (94%) переважною більшістю підтримали цю угоду, що передбачала створення органів влади в Північній Ірландії, відмову Ірландії від претензій на ці території та самовизначеність північноірландців щодо подальшої долі своєї країни.