Kyodo: Японія вирішила скинути воду з «Фукусіми» в океан

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Kyodo: Японія вирішила скинути воду з «Фукусіми» в океан

Vic Bai / Flickr

Уряд Японії ухвалив рішення скинути очищену радіоактивну воду з атомної електростанції «Фукусіма-1» в океан.

Про це пише портал Kyodo.

Зазначається, що скинути воду в океан рекомендувала урядова комісія ще минулого року, однак це викликало широке невдоволення, зокрема, серед представників рибальської індустрії. Вони побоювалися, що споживачі будуть відмовлятися від будь-яких морепродуктів, виловлених у цій зоні.

Раніше Tokyo Electric Power Company Holdings, оператор атомної електростанції в Фукусімі, представив план розведення води для зниження концентрації радіоактивних матеріалів, перш ніж скинути її в океан.

Уряд заявив, що не може більше відкладати рішення з питання утилізації, враховуючи, що ємність резервуарів для води на АЕС «Фукусіма-1», як очікується, закінчиться вже восени наступного року. Зараз «Фукусіма» продовжує генерувати величезну кількість забрудненої радіацією води після її використання для охолодження розплавленого палива.

Вода обробляється з використанням системи обробки рідин (ALPS) для видалення більшості забруднень і зберігається в резервуарах на території комплексу. Однак цей процес не може видалити тритій, радіоактивний продукт ядерних реакцій.

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) підтримало план уряду Японії з утилізації води, заявивши, що скидання її в море відповідає світовим практикам в ядерній галузі.

  • У вересні 2019 року Окружний суд Токіо виправдав у справі про аварію 2011 року колишніх керівників компанії Tokyo Electric Power Company (TEPCO), яка є оператором і власником АЕС «Фукусіма-1».
  • Японія витратила 3,45 млрд єн ($320 млн) на будівництво стіни, щоб підземні води не потрапляли в пошкоджені зони реактора. Але це дозволило лише знизити добовий витік ґрунтових вод з приблизно 500 до 100 тонн.
  • Міністр охорони навколишнього середовища Японії Йошіакі Харада заявив, що оператору «Фукусіма-1»доведеться скинути велику кількість забрудненої води з майданчика безпосередньо в Тихий океан.