«Грінпіс»: Заражена вода з Фукусіми може пошкодити людську ДНК, а уряд Японії це приховує

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Грінпіс»: Заражена вода з Фукусіми може пошкодити людську ДНК, а уряд Японії це приховує

Vic Bai / Flickr

Заражена вода з Фукусімської атомної електростанції, яку уряд Японії планує злити в море, містить радіоактивну речовину, що може пошкодити людську ДНК. Про це йдеться в доповіді міжнародної організації з охорони природи «Грінпіс», передає BBC.

Більшість науковців вважають, що сумлінно відфільтрована вода з АЕС, на якій у 2011 році сталася катастрофа, небезпеки не становить, проте деякі енвайронменталісти з цим не згодні.

У «Грінпіс» переконані, що вода містить «небезпечний рівень вуглецю-14», який може «потенційно пошкодити людську ДНК», а японський уряд це приховує. Токіо поки не відреагував на закиди «Грінпіс».

Протягом років після аварії у країні сперечалися щодо того, куди дівати мільйон тонн води, яку використовували для охолодження реактору, що розплавився після удару масивної хвилі.

Місце для збереження рідини, з урахуванням ґрунтових вод і дощів, які теж туди потрапляють, переповниться до 2022 року. Після цього воду почнуть зливати. Уряд переконаний, що вода втратить більшість радіоактивних ізотопів після складної фільтрації, проте один з них — тритій — залишиться.

Зазначається, що перш ніж заражену воду почнут зливати, її розбавлятимуть всередині електростанції, що займе кілька десятиліть. Уряд ухвалить остаточне рішення про те, що робити з радіоактивною водою, у кінці жовтня.

«Грінпіс» неодноразово критикували за непрофесійність, надлишкову політизацію та нестачу наукового підходу, надмірні витрати на утримання власної структури тощо. Частина критиків — колишні члени організації. У «Грінпіс» такі закиди називають політичним замовленням. Кілька разів їм вдалося засудити своїх критиків за наклеп.

  • У вересні 2019 року Окружний суд Токіо виправдав у справі про аварію 2011 року колишніх керівників компанії Tokyo Electric Power Company (TEPCO), яка є оператором і власником АЕС «Фукусіма-1».
  • Японія витратила 34,5 млрд єн ($320 млн) на будівництво стіни, щоб підземні води не потрапляли до трьох пошкоджених зон реактора. Однак це дозволило лише знизити добовий витік ґрунтових вод з приблизно 500 до 100 тонн.
  • Міністр охорони навколишнього середовища Японії Йошіакі Харада заявив, що оператору «Фукусіма-1» доведеться скинути велику кількість забрудненої води з майданчика безпосередньо в Тихий океан.