Японія зіллє понад мільйон тонн радіоактивної води з «Фукусіми» в море

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Японія зіллє понад мільйон тонн радіоактивної води з «Фукусіми» в море

IAEA Imagebank / Flickr

З атомної електростанції «Фукусіма-1», зруйнованої внаслідок аварії 2011 року, зіллють у море понад мільйон тонн радіоактивної води.

Про це пише Deutsche Welle.

Відповідне офіційне рішення уряд ухвалить найближчим часом, а зливати заражену воду в море почнуть не раніше ніж через рік.

Видання додає, що перед зливом радіоактивну воду, яка зберігається зараз майже в тисячі контейнерів, піддадуть ретельному очищенню. Після цього у воді залишиться тільки тритій, який не піддається фільтрації. Експерти зазначають, що тритій небезпечний для людей лише в дуже великих дозах, а Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) вважає, що сумлінно відфільтровану воду можна злити в океан без шкоди для екології.

На початку року комісія експертів запропонувала уряду злити радіоактивну воду з «Фукусіми» в море, оскільки ємності для її зберігання скоро вичерпаються. Вони назвали це безпечною процедурою, яка застосовується і на звичайних атомних реакторах. Такий план, утім, викликає сильний опір з боку місцевих рибалок і фермерів, які побоюються, що люди перестануть купувати їхню продукцію.

  • У вересні 2019 року Окружний суд Токіо виправдав у справі про аварію 2011 року колишніх керівників компанії Tokyo Electric Power Company (TEPCO), яка є оператором і власником АЕС «Фукусіма—1».
  • Японія витратила 34,5 млрд єн ($320 млн) на будівництво стіни, щоб підземні води не потрапляли до трьох пошкоджених зони реактора. Однак це дозволило лише знизити добовий витік ґрунтових вод з приблизно 500 до 100 тонн.
  • Міністр охорони навколишнього середовища Японії Йошіакі Харада заявив, що оператору «Фукусіма—1» доведеться скинути велику кількість забрудненої води з майданчика безпосередньо в Тихий океан.