Суд Токіо визнав невинними топменеджерів оператора АЕС «Фукусіма-1» у справі про аварію 2011 року

Дата:
Суд Токіо визнав невинними топменеджерів оператора АЕС «Фукусіма-1» у справі про аварію 2011 року

Haruyoshi Yamaguchi / Bloomberg via Getty Images

Окружний суд Токіо виправдав у справі про смертельну аварію 2011 року колишніх керівників компанії Tokyo Electric Power Company (TEPCO) — оператора і власника АЕС «Фукусіма-1». Про це повідомляє японський телеканал NHK.

Очільників TEPCO Цунехісе Кацумато, а також віцепрезидентів компанії Ічіро Такегуру і Еймо Муто звинувачували в злочинній недбалості — нібито вони знали про ризик удару цунамі по АЕС, але не вжили належних заходів захисту.

Представники прокуратури заявили на суді, що тисячі людей загинули тоді в результаті землетрусу й цунамі, але ще 44 людини загинули в хаосі під час евакуації з території навколо АЕС. Обвинувачення переконане, що менеджмент станції не зміг належним чином спланувати захист від можливої ядерної аварії, незважаючи на попередні застереження. За версією обвинувачення, за три роки до аварії керівництво станції попередили про те, що в цьому районі можливе виникнення цунамі висотою до 16 м, яка здатна зруйнувати захисні укріплення АЕС від моря.

У відповідь представники захисту заявили, що експертна думка про загрозу цунамі була неоднозначною, звіти — ненадійними, і що люди не могли реально передбачити удару гігантської морської хвилі.

Перед окружним судом Токіо пройшов мітинг на знак протесту проти виправдання колишніх керівників TEPCO. Активісти обурені рішенням суду і заявили, що швидше за все ніхто не буде притягнутий до кримінальної відповідальності за одну з найстрашніших ядерних аварій в історії Японії, яка призвела до загибелі людей і завдала шкоди довкіллю на багато поколінь уперед.

  • Японія витратила 34,5 млрд єн ($320 млн) на будівництво стіни, щоб підземні води не потрапляли в три пошкоджені зони реактора. Проте вдалося лише знизити потік ґрунтових вод із приблизно 500 тонн до 100 тонн в день.
  • Міністр охорони навколишнього середовища Японії Йошиакі Харада заявив, що оператору зруйнованої в 2011 році атомної електростанції «Фукусіма» доведеться скинути велику кількість забрудненої води з майданчика безпосередньо в Тихий океан.