Єврокомісія ініціювала підписання з Україною угоди про «відкрите небо»

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Pixabay

Європейська комісія схвалила оновлений проєкт угоди про Спільний авіаційний простір з Україною.

Про це йдеться на Facebook-сторінці представництва України в ЄС.

«Сьогодні Єврокомісія схвалила оновлений проєкт рішення Ради про підписання Угоди між Україною, ЄС і його державами-членами про Спільний авіаційний простір (САП). Наступний крок — внесення проєкту на розгляд Ради ЄС та його остаточне схвалення», — зазначили там.

Після затвердження цієї угоди Україна та ЄС матимуть Спільний авіаційний простір на основі стандартів Євросоюзу, які стосуватимуться безпеки польотів, управління повітряним рухом та іншого.

  • Європейський спільний авіаційний простір (САП) — це двостороння угода між ЄС і третіми країнами, що встановлює спільні стандарти безпеки і лібералізує ринкові відносини у сфері авіації, дозволяючи ефективніше та безпечніше використовувати повітряний простір. Це має сприяти розвитку авіаційного ринку, простішому доступу авіакомпаній ЄС до рейсів в Україну і, відповідно, здешевшанню квитків.
  • Переговори про САП з Україною завершилися у 2013 році, однак підписання угоди було заблоковане через конфлікт між Великою Британією та Іспанією щодо статусу аеропорту Гібралтару. Після виходу Британії з ЄС ця проблема перестала існувати.