У Туреччині 22 військові отримали довічні терміни за спробу перевороту у 2016 році

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Турецький суд засудив 22 колишніх військових до довічного увʼязнення за участь у невдалому військовому перевороті у 2016 році, коли армія намагалася повалити владу президента Реджепа Ердогана.

Про це повідомляють BBC і AFP.

Вироки винесли офіцерам, які за версією слідства стояли за захопленням будівлі Генерального штабу і телебачення, де змусили співробітників включити звернення в ефір. Серед засуджених — колишній підполковник Уміт Генджер і майор Федакар Акча.

Суд Анкари судить 497 колишніх військових, включно з офіцерами і солдатами президентської гвардії. Більшість з них вже отримали вироки.

Загалом у справі про держпереворот до довічного увʼязнення засудили 2,5 тисячі осіб. Понад 100 тисяч держслужбовців звільнили з роботи. У листопаді 2020 року кілька військових пілотів навіть отримали по 79 довічних термінів. Аналогічний вирок винесли й чотирьом імамам.

  • У ніч проти 16 липня 2016 року в Туреччині військові спробували скинути президента. На Стамбул і Анкару здійснили авіанальоти, а на вулиці вивели танки. Повстання провалилося. 161 людина загинула і 1 440 отримали поранення. В організації путчу звинуватили головного критика Ердогана — проповідника Фетхуллаха Ґюлена, який живе у США. Сам Ґюлен провину заперечує. Через арешти в Туреччині пройшли 80 тисяч осіб.
  • Ґюлен заочно арештований в Туреччині, Анкара вимагає від Вашингтону його екстрадиції. Низка правозахисників і противників Ердогана звинувачують керівництво Туреччини у використанні імʼя Ґюлена для придушення опозиції.