У Туреччині оголосили вироки звинуваченим у спробі держперевороту 2016 року. Деякі отримали по 79 довічних термінів

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Суд у Туреччині оголосив вироки обвинуваченим у спробі державного перевороту у 2016 році. Справа стосувалась подій на авіабазі «Акінджи» неподалік Анкари.

Про це пише Anadolu.

У липні 2016 року під час спроби державного перевороту на цій базі деякі командири та пілоти ВПС, які виступали проти президента Реджепа Ердогана, заблокували там начальника штабу Хулусі Акара, який наразі є міністром оборони Туреччини, і кількох представників військової верхівки країни. Заколотники утримували їх у заручниках близько доби.

Також пілоти винищувачів F-16 кілька разів обстріляли будівлю парламенту, дорогу до резиденції Ердогана, штаб-квартири поліції та спецназу Анкари.

Суд над майже 500 пілотами та командирами, які були пов’язані з інцидентом на авіабазі, розпочався ще у 2017 році. Колишній очільник бази, а також кілька пілотів отримали по 79 довічних термінів. Аналогічний вирок отримали четверо імамів, яких підозрювали у зв’язках із Фетхуллахом Гюленом.

Інші підозрювані отримали від 3 до 16 довічних термінів. Оголошення вироків триває досі.

Що за переворот?

Анкара звинувачує проповідника Фетхуллаха Гюлена в організації спроби державного перевороту у 2016 році, а також у проникненні однодумців до збройних сил, поліції, органів юстиції та в міністерства.

У ніч на 16 липня 2016 року військові Туреччини здійснили спробу військового перевороту. На Стамбул й Анкару відбувалися авіанальоти, на вулиці вивели танки. Унаслідок заколоту 161 людина загинула, ще 1 440 отримали поранення. Влада Туреччини звинуватила в його організації Гюлена, який вже багато років мешкає у США. Сам проповідник усі звинувачення заперечує.

Суд у Туреччині виніс довічні вироки 74 особам, яких звинувачували в участі в невдалій спроби державного перевороту.

Туреччина наполягає на екстрадиції Гюлена зі США, звинувачуючи Вашингтон у підтримці його організації FETO.