АМКУ перевірить різке підвищення цін на таксі у перший день локдауну в Києві

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Антимонопольний комітет проведе дослідження через різке підвищення цін на таксі у Києві в перший день локдауну, коли до громадського транспорту у столиці почали пускати лише зі спецперепустками.

Про це написав на своїй сторінці у Facebook голова Київського обласного територіального відділення АМКУ Олексій Хмельницький.

«Вартість замовлення таксі в Києві зросла в два-три рази в перший же день дії жорстких карантинних обмежень, про це свідчить інформація в популярних сервісах замовлення таксі, численні повідомлення в ЗМІ та скарги киян», — розповів він, уточнивши, що скарг до відділення надійшло «дуже багато».

За словами Хмельницького, найбільше киян вразила цінова політика компаній Uber, Bolt та Uklon.

«Перші дві компанії мають іноземне коріння та працюють через відповідні додатки», — зауважив голова Київського облвідділення АМКУ.

Він також пояснив, що поведінка перевізників та організаторів перевезень може свідчити про антиконкурентні узгоджені дії (ч.3 ст.6 закону України «Про захист економічної конкуренції») та зловживання монопольним становищем (ч.1 ст.13 закону України «Про захист економічної конкуренції»).

  • У Києві з 20 березня запровадили тритижневий посилений карантин (до 9 квітня). У зв’язку з цим закрили ТРЦ і заклади культури; кафе та барам дозволили працювати лише навинос, а школи перевели на дистанційне навчання.
  • З 5 квітня і попередньо до 16 квітня у столиці діють нові правила посиленого карантину. На цей час громадським транспортом (зокрема й метро) скористатися можна лише за наявності спеціальної перепустки. Крім того, закрилися школи та дитячі садки. Влада Києва рекомендувала керівникам установ і підприємств перевести співробітників на дистанційну роботу або, кому можливо, надати відпустки.
  • Раніше КМДА поскаржилася поліції на те, що в інтернеті продають спецперепустки для проїзду у громадському транспорті. Столична влада вважає, що в такий спосіб киян уводять в оману й дискредитують міську адміністрацію.