Amnesty International: У 2020 році в Україні продовжилися порушення прав людини, а пандемія лише погіршила ситуацію

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Amnesty International: У 2020 році в Україні продовжилися порушення прав людини, а пандемія лише погіршила ситуацію

Мусієнко Владислав / УНІАН

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International оприлюднила звіт про дотримання прав людини в Україні в 2020 році. Там зазначили, що продовжують фіксувати випадки тортур та насильства з боку правоохоронців, а також дискримінації. Водночас пандемія коронавірусу суттєво поставила під загрозу право на здоров’я.

Про це йдеться у звіті AI.

«Право на здоровʼя було поставлено під загрозу через значну нестачу засобів індивідуального захисту під час пандемії COVID-19; сімʼї померлих працівників галузі охорони здоровʼя стикнулися з бюрократичними перепонами у спробах отримати компенсації», — розповіли в організації.

Там повідомили, що, за даними МОЗ, понад 51 тисяча медиків заразилися коронавірусом у 2020 році. У Мінсоцполітики розповіли, що 300 лікарів померли від хвороби, але лише у 53 випадках спеціальна комісія визнала, що заразилися вони на роботі. Їхні родини мали отримати компенсацію, але лише 21 родина отримала кошти повністю, а ще 22 — частково.

Також фіксувалися і випадки тортур та насильства з боку працівників правоохоронних органів. В Офісі генпрокурора розповіли, що за рік зафіксували 129 справ щодо ймовірних тортур. Найбільш гучним став інцидент у Кагарлицькому відділенні поліції у травні 2020 року, де правоохоронці знущалися та зґвалтували місцеву жительку.

В організації розповіли, що продовжують фіксувати випадки дискримінації — як за статевою чи сексуальною ознакою, так і за національністю. Зокрема у квітні стався напад на ромів на Лисій горі у Києві, а їхній намет спалили.

ЗМІ переважно залишалися вільними, хоча регулярно в організації фіксували випадки утисків медіа та погрози журналістам.

«Домашнє насильство надалі було поширеним, недостатньо задокументованим та часто не отримувало ефективної реакції з боку державних органів. Правові та інституційні ініціативи останніх років щодо боротьби із домашнім насильством часто були неналежним чином реалізовані, якщо й взагалі реалізувалися. Поліція неохоче видавала термінові заборонні приписи та не бажала або була неспроможною їх примусово виконати», — зазначили в Amnesty International.

Також в організації не оминули і питання окупованих територій Донбасу та Криму, де продовжуються грубі порушення прав людини. У 2020 році додалося ще й обмеження на пересування – кількість людей, які перетинають КПВВ на лінії розмежування на Донбасі суттєво знизилася. Усе через запроваджені бойовиками заборони, які майже унеможливлюють виїзд на підконтрольні Україні території.

  • Наприкінці березня Держдепартамент США оприлюднив щорічний звіт про дотримання прав людини в світі, в тому числі в Україні. За 2020 рік в Україні зафіксували зловживання чиновників на тлі пандемії, проблеми з незалежністю судової влади, незаконні затримання силовиками, а також низку порушень пов’язаних із війною на Донбасі.