Венедіктова обіцяє закінчити розслідування нападів на Стерненка. Активісти їй не вірять

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова запевняє, що тримає на особистому контролі розслідування нападів на активіста Сергія Стерненка.

Про це вона заявила в інтервʼю Інтерфакс-Україна.

«Для мене кейс щодо Стерненка дуже важливий, тому що траєкторія руху цього кримінального провадження двостороння — сам Стерненко був у статусі підозрюваного, а пізніше отримав вирок суду. Але що слідство думає про тих, хто скоював злочин щодо самого Стерненка? [...] Наразі на моєму особистому контролі буде провадження з розслідування посягань на Стерненка. Ми подивимося, наскільки можна прискорити процес пошуку замовників, організаторів», — сказала Венедіктова.

За її словами, три кримінальні провадження про замахи на активіста обʼєднали в одне та передали в СБУ. Про перебіг розслідування їй «доповідають раз на три дні». Венедіктова запевняє, що прокуратура доведе до суду обвинувальний акт щодо всіх причетних до замахів.

Прихильники самого Стерненка в його Telegram-каналі зробили заяву, у якій звинуватили Венедіктову у брехні.

Активісти стверджують, що справи передані в одеську поліцію, яка «причетна до нападів», а на минулому тижні до Стерненка в СІЗО приходив слідчий для проведення формального допиту щодо першого нападу в лютому 2018 року.

Щодо другого нападу, стверджують активісти, руху теж немає — під вартою тільки один підозрюваний Баймукашев Абзал, якого Стерненко сам затримав на місці нападу.

«Щодо третього нападу. Не притягнений до відповідальності Олександр Ісайкул, який разом з Іваном Кузнецовим напав на Стерненка 24 травня 2018 року. Натомість одеська поліція надала Ісайкулу державну охорону, а потім і взагалі дали втекти за кордон [...]. Суд двічі відмовився обрати йому запобіжний захід, бо прокурор Венедіктової не приходив до суду, а тому Ісайкул досі не оголошений в міжнародний розшук», — йдеться в заяві.

Прихильники Стерненка стверджують, що замовників нападів ніхто не шукав взагалі. «Очевидно, що слідство занадто зайняте фабрикацією проваджень проти громадських активістів», — зазначили активісти.