МЗС: Інформація про загибель дитини в Донецькій області від удару безпілотника ЗСУ — фейк

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
МЗС: Інформація про загибель дитини в Донецькій області від удару безпілотника ЗСУ — фейк

Скриншот

Україна спростувала інформацію про загибель на Донеччини дитини нібито від удару безпілотника українських військових, яку активно поширюють російські засоби масової інформації.

Про це у Facebook написав спікер Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко.

Фейк розвіяли активісти руху StopFake. Вони зʼясували, що ані представники «народної міліції ДНР», ані російські ЗМІ не навели жодних подробиць того, що сталося, окрім адреси. Перевіривши соцмережі, активісти знайшли допис, в якому одна з мешканок Олександрівки розповіла, що дитина загинула через вибух міни, яку знайшла в гаражі діда.

Пізніше активісти звʼязалися з одним із жителів цього селища, який підтвердив, що дитина справді загинула внаслідок нещасного випадку.

«Україна наголошує: як тільки Росія загострює безпекову ситуацію на сході, її інформаційні війська йдуть попереду і формують медійний «фон» для виправдання злочинів російської армії. Історія про дитину з Олександрівського — черговий приклад інструментарію таких операцій», — заявив Ніколенко.

Російські ЗМІ повідомили про загибель дитини нібито від удару безпілотника ЗСУ 3 квітня. Згодом речник президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що у Кремля «немає підстав сумніватися в достовірності цієї інформації», а 5 квітня Слідчий комітет Росії порушив за цим фактом кримінальне провадження.