У Косові обрали нового президента

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Парламент частково визнаної держави Косово обрав Вйосу Османі президентом — вона була кандидаткою від лівонаціоналістичного руху «Самовизначення». За неї проголосували 70 депутатів зі 120. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

У суботу, 3 квітня, парламент не зміг зібрати кворум з 80 голосів для голосування. У неділю, 4 квітня, кворум зібрався, проте в першому і другому колах голосування Османі не змогла набрати необхідних 80 голосів. Тому президента обрали тільки в третьому колі голосування, в якому було достатньо підтримки простої більшості з 61 голосу.

Опозиційні партії косовських албанців і десять депутатів сербської національності бойкотували голосування.

Wikimedia

Османі займала посаду виконувача обовʼязків президента з 2020 року, коли суд у Гаазі заарештував лідера Косова Хашима Тачі за підозрою у військових злочинах. Також вона була представником президента в комісії, що розробила Конституцію Республіки Косово 2008 року, і членом юридичної групи в Міжнародному суді ООН в Гаазі під час судового розгляду щодо правомірності проголошення незалежності Косова у грудні 2009.

  • Косово — це район у Сербії, населений албанцями. У 1991 році в окрузі проголосили незалежність. Влада тодішньої Югославії ввела на територію Косова силові загони. Спочатку це була спецоперація, проте у 1998 році в регіоні почалися етнічні чистки — серби знищували албанців. Через це в 1999 році НАТО бомбардувало великі сербські міста, зокрема столицю Белград. Після цього з Косова вивели війська, а регіон перейшов під контроль миротворців ООН.
  • У 2008 році парламент Косова оголосив про повну незалежність від Сербії, яка цю незалежність так і не визнала. Сьогодні, за Конституцією Сербії, Косово є її частиною і називається Автономний край Косово і Метохія. Де-факто регіон не контролюється Белградом і не підпорядковується Сербії.
  • Країну визнали майже 100 держав світу. Сербія продовжує не визнавати незалежність Косова. Також не визнає цю країну й Україна (хоча приймає загальногромадянські паспорти Косова для оформлення віз) та ще 5 країн-членів ЄС: Іспанія, Кіпр, Греція, Словаччина та Румунія. Але це не завадило ЄС ухвалити із Косовом Угоду про асоціацію.