Суд у Гаазі заарештував президента Косова та ще трьох політиків за злочини проти людяності

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Суд у Гаазі заарештував президента Косова та ще трьох політиків за злочини проти людяності

Президент Косова Хашим Тачі.

NATO North Atlantic Treaty Organization / Flickr

Суд у Гаазі заарештував президента Косова Хашима Тачі, колишніх очільників парламенту країни Кадрі Веселі та Якупа Красничі, а також депутата Реджепа Селімі. Їх перевели до слідчого ізолятора.

Про це йдеться у пресрелізі Спеціальної прокуратури Міжнародного суду зі злочинів у Косові.

В обвинувальному акті зазначено, що арештовані причетні до військових злочинів, які були здійснені з березня 1998 року до вересня 1999 року, а саме до:

  • незаконних або довільних арештів і затримань,
  • жорстокого поводження,
  • тортур і вбивств,
  • злочинів проти людяності у вигляді тюремного увʼязнення.

Злочини проти мирних людей, які не брали участь у військових діях, вчиняли члени Визвольної армії Косова по всьому району, а також в Албанії — у містах Кукеса і Каха. Загалом вони причетні до вбивства майже 100 людей. Серед жертв були ті, кого вважали противниками Визвольної армії, зокрема: серби, роми й ашкалі, католики, цивільні особи, яких підозрювали у співпраці із сербською владою, албанці, які підтримали Демократичну лігу Косова або інші партії.

У затвердженому обвинувальному висновку наголосили, що Хашим Тачі, Веселі, Селімі та Красничі несуть індивідуальну кримінальну відповідальність за ці злочини.

5 листопада 2020 року Тачі подав у відставку, щоб постати перед Міжнародним судом у Гаазі. Він заявив, що таким чином робить крок «для захисту цілісності президентства Косова».

Косово — це район у Сербії, населений албанцями. У 1991 році в окрузі проголосили незалежність. Влада тодішньої Югославії ввела на територію Косова силові загони. Спочатку це була спецоперація, проте у 1998 році в регіоні почалися етнічні чистки — серби знищували албанців. Через це в 1999 році НАТО бомбардувало великі сербські міста, зокрема столицю Белград. Після цього з Косова вивели війська, а регіон перейшов під контроль миротворців ООН.

У 2008 році парламент Косова оголосив про повну незалежність від Сербії, яка незалежність так і не визнала. Сьогодні, за Конституцією Сербії, Косово є її частиною і називається Автономний край Косово і Метохія. Де-факто регіон не контролюється Белградом і не підпорядковується Сербії.