МЗС Йорданії: Принц планував держпереворот у країні з іноземною допомогою

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Люди з оточення колишнього принца-спадкоємця Йорданії Хамзи бен Хусейна були повʼязані з «іноземними силами» і спільно з ними планували повалити короля Абдаллу II.

Про це повідомив віцепремʼєр і глава Міністерства закордонних справ країни Айман Сафаді на пресконференції, передає інформаційне агентство Saraya.

Спецслужби тривалий час стежили за діями і пересуваннями принца Хамзи та інших змовників.

«Під час розслідування виявили, у тому числі, контакти за кордоном, з якими обговорювався найбільш відповідний час для початку перевороту та дестабілізації країни», — повідомив Сафаді.

Принц Хамза бен Хусейн.

Abd Alrahman Wreikat / Flickr

Під час слідства попередньо встановили, що люди з оточення Хамзи контактували з особами з інших держав (яких саме — не уточнюють), у тому числі з «так званої іноземної опозиції», щоб використовувати їх для інформаційних вкидів і провокацій.

«Це збіглося з активним спілкуванням принца Хамзи з громадськими діячами останнім часом. Метою його дій було підбурювання та провокації для дестабілізації національної безпеки Йорданії. Доведено, що він координував свої дії з ексміністром фінансів Басемом Авадаллою», — додав віцепремʼєр.

Окремо він додав, що замовників затримали у момент, коли вони перейшли від стадії планування до безпосередньо спроби скинути монарха.

Нагадаємо, 4 квітня у Йорданії заарештували кількох членів королівської родини, яких звинувачують у змові та спробі державного перевороту. Серед заарештованих — колишній радник короля Абдалли II, ексміністр фінансів Басем Авадалла. Крім того, під домашній арешт посадили колишнього принца-спадкоємця Хамзу бен Хусейна. Вони нібито готували «змову з метою усунення від влади Абдалли II».

  • У 2004 році Хамзу бен Хусейна позбавили титулу принца-спадкоємця. Зараз спадкоємцем престолу є 26-річний принц Хусейн бен Абдалла — старший син Абдалли II і королеви Ранії.