Вибори на 87 окрузі: «ОПОРА» заявила про ймовірні порушення і закликала Нацполіцію їх розслідувати

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Вибори на 87 окрузі: «ОПОРА» заявила про ймовірні порушення і закликала Нацполіцію їх розслідувати

Ковальчук Віктор / УНІАН

Громадянська мережа «ОПОРА» заявила, що на довиборах у Раду на 87 окрузі (Івано-Франківська область) не дотримались права виборців на чесне встановлення волевиявлення й закликає Нацполіцію розслідувати ймовірні порушення.

Про це йдеться у повідомленні організації.

Зазначають, що держава та правоохоронці мають встановити винних у можливому спотворенні результатів голосування та ймовірних шахрайських діях з виборчою документацією.

«ОПОРА» заявляє, що встановлення результатів голосування супроводжувала «надмірна політизація» роботи членів Окружної виборчої дільниці та постійні ротації їхнього складу.

Підкреслюють, що остаточні підсумки голосування базуються на рішеннях комісії визнати недійсним голосування на п’яти виборчих дільницях, а також враховують розбіжності між первинними протоколами шести дільниць і даними повторного підрахунку голосів. Ці проблеми, як указано в заяві, вплинули на остаточні результати голосування на 87 виборчому окрузі.

В організації закликали Нацполіцію оперативно зібрати свідчення і документи від членів виборчих комісій, кандидатів, офіційних спостерігачів та інших осіб, які перебували на дільниці та на засіданнях Окружних виборчих комісій.

Окремо глава партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко заявив у коментарі Інтерфаксу, що правоохоронні органи мають провести неупереджене розслідування правопорушень на окрузі.

«Партія «Слуга народу» вимагатиме чесного та неупередженого розслідування всіх численних кримінальних проваджень щодо 87 округу», — заявив він.

Що відбувалось у 87 окрузі?

Довибори у Верховну Раду відбулись 28 березня — у 87 окрузі в Івано-Франківській області та в 50 окрузі у Донецькій. Результати мають оголосити до 12 квітня включно. Якщо на Донеччині найбільше набрав мер Добропілля Андрій Аксьонов (65,46% голосів), то в Івано-Франківській області не все так просто, і голоси рахували майже тиждень.

У наступні дні після виборів кандидати почали повідомляти про фальсифікації. Кошулинський говорив про підкуп виборців, Вірастюк — про «інші» порушення (без уточнень), а Шевченко у зверненні до Зеленського заявляв, що Вірастюк «намагається сфальсифікувати» результати голосування. Також поліції повідомляли про «замінування» будівлі Окружної виборчої комісії (під час перевірки вибухівку не виявили) і двічі змінювали голову ОВК. Врешті 1 квітня будівлю 87 ОВК оточили силовики.