Nike домоглася заборони на продаж «сатанинських» кросівок із кровʼю. Але їх розробники кажуть, що вже встигли частину продати

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У США суд задовольнив вимогу виробника спортивних товарів Nike і тимчасово заборонив продавати кросівки Satan Shoes з нібито людською кровʼю, які випустили американський репер Lil Nas X спільно з нью-йоркською компанією MSCHF.

Про це повідомляє CBS News.

Суд виніс рішення через три днів після того, як Nike подала позов. Компанія це зробила у день запуску кросівок у продаж.

Nike скаржилася на порушення прав на використання товарного знаку та наголошувала, що це взуття може завдати шкоди її репутації.

У суді юристи MSCHF стверджували, що більша частина партії кросівок — понад 600 пар — нібито вже продана і відправлена покупцям. В цьому твердженні сумніваються юристи Nike, вважаючи, що ті не могли так швидко зробити відправки. Insider з посиланням юриста компанії називає значно менші цифри — за його словами, були відправлені мінімум 200 пар кросівок до того, як Nike подала позов.

  • Кросівки Satan Shoes були розроблені на основі моделі Nike Air Max ʼ97. Ціна взуття — $1 018 (понад 28 тисяч грн), всього у продаж мало надійти 666 пар. Кожна пара прикрашена пентаграмами на шнурках, а на самих кросівках є відсилка до послання з Євангелія від Луки. Напис LUKE 10:18 означає главу 10, вірш 18: «Я бачив сатану, що з неба падав, немов блискавка». Реліз взуття збігся з премʼєрою пісні Lil Nas X. У кліпі він у цих кросівках сповзає з «небес» у «пекло» по стійці для стриптизу.
  • «Сатанинські» кросівки розкритикували не тільки користувачі соцмереж, але й спортсмени та політики. Репера Lil Nas X звинуватили у «пропаганді сатанізму» й образі християнства. Баскетболіст Нік Янг оголосив бойкот Nike. Тоді компанії довелося заявити, що вона не причетна до колаборації.