Nike подала до суду через «сатанинські» кросівки із кровʼю

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Американська компанія, виробник спортивних товарів Nike подала в суд на бруклінський артколектив MSCHF через скандальне взуття Satan Shoes, у підошвах яких є крапля справжньої людської крові. Про це повідомляє BBC.

Взуття колектив зробив у колаборації з американським репером Lil Nas X. Ціна взуття — $1 018 (28 456 грн), всього у продаж надійде 666 пар. Кросівки зробили на основі моделі Nike Air Max ʼ97. Кожна пара прикрашена пентаграмами на шнурках, а на самих кросівках є відсилка до послання з Євангелія від Луки. Напис LUKE 10:18 означає главу 10, вірш 18: «Я бачив сатану, що з неба падав, немов блискавка». Реліз взуття збігся з премʼєрою пісні Lil Nas X. У кліпі він у цих кросівках сповзає з «небес» у «пекло» по стійці для стриптизу.

Водночас Nike заявляє про порушення прав на товарний знак — кросівки Satan Shoes є модифікацією Nike Air Max 97. Виробник спортивного взуття у заяві до Окружного суду США Східного округу Нью-Йорка наголосив, що він не схвалює і не санкціонує виготовлення взуття Satan Shoes за індивідуальним замовленням. Nike просить суд заборонити MSCHF продавати взуття та заборонити їм використовувати свій знаменитий дизайнерський знак Swoosh.

«MSCHF і його неавторизовані Satan Shoes, ймовірно, викличуть плутанину і створять помилкову асоціацію між продуктами MSCHF і Nike. Фактично, вже є свідчення про плутанину, що відбувається на ринку, зокрема, заклики бойкотувати Nike у відповідь на запуск Satan Shoes, що засновані на помилковому переконанні, що Nike дозволила або схвалила цей продукт», — додали у компанії.

  • «Сатанинські» кросівки розкритикували не тільки користувачі соцмереж, але й спортсмени та політики. Репера Lil Nas X звинуватили у «пропаганді сатанізму» й образі християнства. Баскетболіст Нік Янг оголосив бойкот Nike. Тоді компанії довелося заявити, що вона не причетна до колаборації.
  • У 2018 році американська «Сатанинська церква» досягла угоди з Netflix і Warner Bros за позовом на $50 мільйонів через горор-серіал «Моторошні пригоди Сабріни». Суперечка стосувалася використання окультної символіки.