Репер Lil Nas X випустив «сатанинські» кросівки Nike із кровʼю. На нього обрушилися звинувачення та критика

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Американський репер Lil Nas X у колаборації з бруклінською креативною компанією MSCHF випустив лімітовану серію кросівок Nike Satan Shoes («Сатанинське взуття»). Кросівки спровокували бурхливі суперечки та звинувачення у пропаганді сатанізму.

Кросівки зробили на основі моделі Nike Air Max ʼ97. Загалом у продаж надійде 666 пар. Один із засновників MSCHF, Деніел Грінберг розповів The New York Times, що у кросівках є справжня людська кров, яку здали шість співробітників. У підошву кожної пари заправили червоне чорнило з однією краплею крові.

Кожна пара прикрашена пентаграмами на шнурках, а на самих кросівках є відсилка до послання з Євангелія від Луки. Напис LUKE 10:18 означає главу 10, вірш 18: «Я бачив сатану, що з неба падав, немов блискавка».

Ціна взуття — $1 018 (28 456 грн).

Репер представив кросівки після виходу кліпу на пісню “Montero (Call Me By Your Name)”. Відео містить відсилання до біблійних історій і закінчується імітацією сексу із сатаною, який взутий у Nike Satan Shoes.

Із критикою кросівок виступили не тільки користувачі соцмережі, але й спортсмени та політики. Репера звинуватили у «пропаганді сатанізму» й образі християнства. Баскетболіст Нік Янг оголосив бойкот Nike. Компанії довелося заявити, що вона не причетна до колаборації.

Губернатор Південної Дакоти Крісті Ноем заявила, що кросівки зашкодять дітям. «Нашим дітям кажуть, що такий продукт не тільки нормальний, але й «ексклюзивний». Але чи знаєте ви, що більш ексклюзивно? Їх богом дарована вічна душа», — написала вона у Twitter.

Lil Nas X у відповідь порадив Ноем зайнятися своєю роботою.