Байден представив план оновлення економіки США на $2 трильйони. Його хочуть профінансувати за рахунок податків

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Байден представив план оновлення економіки США на $2 трильйони. Його хочуть профінансувати за рахунок податків

Al Drago / Stringer

Президент США Джо Байден оприлюднив свою другу велику ініціативу — план розвитку економіки США загальною вартістю понад $2 трлн.

Про це пише Forbes.

Ініціатива являє собою план оновлення економіки США після пандемії. Зазначені кошти планують витратити за вісім років. Пакет вже називають наймасштабнішим проєктом після інвестицій в космічну програму в 1960-х.

Із зазначених коштів $621 млрд планують направити на транспортну інфраструктуру. Білий дім планує оновити мости, дороги, порти та аеропорти, розвивати електричний транспорт.

Ще $650 млрд хочуть витратити на підвищення якості життя в американських будинках. Понад $111 млрд — на оновлення систем подачі питної води, $100 млрд — на розширення широкосмугового інтернету і розвиток електромереж, $137 млрд — на будівництво і модифікацію доступних шкіл.

Також, $580 млрд закладені на оновлення американської промисловості. З них $180 млрд виділили на науково-дослідні та конструкторські роботи. Це вже називають «найбільшою не оборонною програмою досліджень і розробок в історії». $300 млрд спрямують безпосередньо на промисловість, а ще $100 млрд — на програми карʼєрного розвитку і професійної перепідготовки.

$400 млрд планують витратити на соціальну програму догляду за хворими та людьми похилого віку, а також за американцями з обмеженими фізичними можливостями.

Оплатити цей план хочуть коштом підвищення податків — в першу чергу, податку на корпорації. У 2017 році попередній президент Дональд Трамп знизив його з 35% до 21%. Тепер нова адміністрація США хоче його знову підвищити на третину — до 28%. Згідно з планом, всі витрати на нього окупляться податками за 15 років. Профінансувати «нацпроєкти» хочуть також за рахунок боротьби з виведенням прибутку американських компаній в офшори.