У 87 окрузі відновили підрахунок голосів: Вірастюк лідирує, Кошулинського обігнав Шевченко

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У 87 окрузі відновили підрахунок голосів: Вірастюк лідирує, Кошулинського обігнав Шевченко

Yevheniya Kravchuk / Facebook

Центральна виборча комісія відновила підрахунок голосів на окрузі № 87 в Івано-Франківській області — майже через добу.

Про це свідчать дані на сайті ЦВК.

Увечері комісія порахувала понад 3,5% бюлетенів, і загальна кількість опрацьованих бюлетенів станом на зараз становить 70,94%.

Лідирувати продовжує кандидат від пропрезидентської партії «Слуга народу» Василь Вірастюк, у якого 31,09%.

На друге місце піднявся колишній нардеп та ексвласник «Буковелю» Олександр Шевченко від партії «За майбутнє». Він набрав 28,99% голосів.

Шевченко обігнав колишнього заступника голови Верховної Ради Руслана Кошулинського з ВО «Свобода», у якого 28,87%. Різниця між ними склала 42 голоси. Зазначимо, перед цим розрив між ними був теж лише у 53 голоси.

У «Слузі народу» тим часом заявляють, що на 14 виборчих дільницях округу проведуть перерахунок голосів. Також у політсилі повідомили, що Івано-Франківський окружний адмінсуд зобов’язав ОВК провести повторний підрахунок голосів на одній з виборчих дільниць.

Сам Вірастюк зазначає, що готовий до перерахунку, але підстав для перевиборів не бачить. У Центральній виборчій комісії поки ніяк не прокоментували заяви «слуг» щодо перерахунку.

  • 30 березня кандидати на окрузі заявили про «численні порушення», а Кошулинський закликав оголосити перевибори. Того ж дня група нардепів від «Слуги народу» вирушила на округ, щоб з’ясувати ситуацію з підрахунком голосів.
  • За день до цього, 29 березня, до поліції надійшло анонімне повідомлення про замінування будівлі окружної виборчої комісії. А потім голова ОВК і ще кілька членів комісії не прийшли на роботу — підрахунок голосів зупинився. ЦВК після цього замінила керівника ОВК, а потім їй довелося зробити це вдруге.
  • Довибори у Верховну Раду відбувалися 28 березня — у 87 окрузі в Івано-Франківській області та в 50-му у Донецькій. Результати мають оголосити до 12 квітня включно. ЦВК заявляла про низьку явку — до дільниць на 87 окрузі прийшли 35% виборців, а на 50 окрузі — менш ніж 21%.
  • У 50 окрузі вже підрахували всі бюлетені — найбільше набрав мер Добропілля Андрій Аксьонов (65,46% голосів). За даними організації «ЧЕСНО», Аксьонова у 2015 році звинувачували у підтримці «референдуму» про відділення від України. Окрім цього, у 2017 році «Донбасс. Реалии» провели розслідування про те, як Аксьонов отримав російський паспорт.