У Молдові запровадили двомісячний режим надзвичайного стану

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

У Молдові через складну ситуацію з коронавірусом оголосили надзвичайний стан — цей режим діятиме на всій території республіки з 1 квітня до 30 травня.

Про це повідомили в Головному управлінні з питань комунікацій та звʼязків із громадськістю парламенту країни.

Як зазначається, підставою для такого рішення стали обмежені можливості всієї системи охорони здоровʼя, критичний брак місць у реанімаційних відділеннях, загальна кількість госпіталізованих пацієнтів із важкою і середньою формами захворювання, зростання кількості смертей, перевантаження сегмента первинної медицини, негативна динаміка тощо.

Тепер уряд повинен підготувати список обмежувальних заходів. Зокрема, йдеться про особливий режим вʼїзду і виїзду з країни, а також руху на території Молдови.

До того ж у зв’язку з введенням карантинного режиму та інших обовʼязкових санітарно-протиепідемічних заходів буде встановлений особливий режим роботи для всіх субʼєктів.

Громадянам Молдови буде заборонено проводити збори, публічні демонстрації та інші масові акції.

Окрім цього, керівникам установ і власникам компаній буде заборонено протягом цього періоду звільняти працівників, за винятком випадків, передбачених нормативними актами.

Також передбачається розпорядження про раціональне використання продовольства, координацію роботи ЗМІ щодо інформування населення про ситуацію, зміну процедури призначення керівників держпідприємств і закладів, а також про можливу реквізицію майна.

  • 4 березня Молдова першою в Європі отримала партію вакцин від коронавірусу, яку доставили в рамках глобальної ініціативи COVAX. У країну привезли 14 400 доз вакцини Pfizer. Також партію вакцин AstraZeneca їй передала Румунія.
  • Раніше в Молдові запроваджували надзвичайний стан у галузі охорони здоровʼя.