Молдова першою в Європі отримала вакцини від ініціативи COVAX

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Молдова першою в Європі отримала партію вакцин від коронавірусу, які доставили в рамках глобальної ініціативи COVAX.

Про це повідомив міністр закордонних справ країни та виконувач обов’язків прем’єра Ауреліу Чокой.

«Молдова рада вітати у Кишиневі 14 400 доз вакцин, першу партію, яка була відвантажена і доставлена через COVAX», — написав він у своєму Twitter.

Водночас Чокой не повідомив, вакцини якої саме компанії прибули до Молдови. Згідно з попереднім планом COVAX, країна до кінця травня отримає 108 тисяч доз від AstraZeneca та 24,5 тисячі доз від Pfizer.

  • COVAX — це глобальна ініціатива, яка має на меті пришвидшити розробку та виробництво вакцин від COVID-19 і забезпечити їхню доставку до країн із низьким та середнім доходом. Її координують Глобальний альянс з вакцин та імунізації (GAVI), Коаліція з питань інновацій та готовності до епідемій (CEPI), а також Всесвітня організація з охорони здоров’я (ВООЗ). Водночас доставкою, закупівлею та логістикою вакцин займається агентство ООН UNICEF.
  • У рамках COVAX планують вакцинувати щонайменше 20% населення в усіх країнах світу. Ці вакцини країни отримають безкоштовно. Самі препарати закуповуватиме COVAX за кошти меценатів та благодійників, які погодилися пожертвувати на цю ініціативу.