Росія в ТКГ відмовилася від повного припинення вогню на Донбасі з 1 квітня

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Росія в ТКГ відмовилася від повного припинення вогню на Донбасі з 1 квітня

Степанов Анатолій / УНІАН

Росія у Тристоронній контактній групі (ТКГ) відмовилася підтримати пропозицію голови української делегації Леоніда Кравчука про запровадження з 1 квітня на Донбасі повного та всеосяжного припинення вогню.

Про це повідомляється на сторінці делегації у Facebook.

«Цю пропозицію підтримали спецпредставник голови ОБСЄ Гайді Грау та координатор підгрупи з безпеки, голова СММ ОБСЄ посол Халіт Чевік. На жаль, ані пропозиція Кравчука, ані представників ОБСЄ не знайшли підтримки з боку російської делегації», — заявили в українській делегації.

Як зазначається, Чевік запропонував ухвалити спільну узгоджену заяву ТКГ і підтвердити в ній прагнення сторін посилити режим припинення вогню та врятувати життя цивільних осіб і військового персоналу.

«...Не розумію, чому російська делегація не вважає за необхідне зосередитися на збереженні життя людей», — сказав Кравчук.

Також українська делегація наголосила, що вважає критично важливим повернутися до повного дотримання режиму припинення вогню та посилити ефективний контроль за його виконанням, в іншому разі просування з будь-яких інших питань буде проблемним.

«Повернення до повного і всеосяжного припинення вогню, необхідність якого була декларована також лідерами «нормандської четвірки» і представниками ОБСЄ, є головною умовою успішності подальших переговорів з усіх інших питань», — запевнили в делегації та повідомили, що наступне загальне засідання ТКГ заплановане на 14 квітня.

  • Нагадаємо, 26 березня бойовики на Донбасі обстріляли з мінометів українські позиції неподалік Шумів, унаслідок чого четверо бійців ЗСУ загинули. У штабі ООС заявили, що українські військові завдали удару у відповідь. За даними джерел «Бабеля», українські військові перевіряли власні мінні поля. Їх помітили бойовики та відкрили вогонь.
  • Президент України Володимир Зеленський заявив, що через вбивство українських військових найближчим часом проведе розмови з усіма лідерами «нормандської четвірки». У Кремлі заявили, що Путін поки не планує розмову із Зеленським.