«Олігарха Медведчука більше нема». Нардепам СН пояснили, що говорити про досягнення Зеленського і чому він не завершив війну

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Олігарха Медведчука більше нема». Нардепам СН пояснили, що говорити про досягнення Зеленського і чому він не завершив війну

Фото з сайту Адміністрації президента України

Аналітичний та інформаційний відділи фракції «Слуга народу» підготували для депутатів ефірні тези, де радять, як звітувати про другу річницю першого туру виборів президента, та перелічують досягнення Володимира Зеленського.

Документ з ефірними тезами для «слуг» опинився в розпорядженні «Бабеля».

Найперше, наголошують автори, за другий рік каденції Зеленського була «відновлена здатність держави забезпечувати життя людей у надзвичайних умовах». «Слугам» у цьому контексті радять наголошувати, що Україна проходить коронакризу без обвалу національної валюти. «Нема проблем з банками, навіть перевиконується держбюджет — у минулому році плюс 54 мільярди гривень до плану», — йдеться в тезах.

Серед досягнень радять називати зменшення кількості олігархів в Україні — «уперше за багато років». Автори наводять як приклад нардепа від «Опозиційної платформи — За життя» Віктора Медведчука, проти якого РНБО ввела санкції. Вони стверджують, що нардеп став «олігархом завдяки Порошенку після Майдану», а за Зеленського — «перестав їм бути».

«Хто такий олігарх? Це той, хто має значний політичний, фінансовий та медійний ресурс, може привласнювати держмайно і використовувати свої активи в боротьбі за владу. Усе це Медведчук отримав у період 2014—2019 років завдяки співпраці з Порошенком. Тепер такого олігарха, як Медведчук, більше немає», — заявляють автори.

Крім того, наголошують у тезах, за Зеленського відбувається «реальне розслідування» діяльності інших олігархів. «Наприклад, діяльність відповідних осіб у ПриватБанку в період, коли ним володів Ігор Коломойський, перевіряється в рамках кримінальних проваджень за період з 2008 року. […] Тільки зараз конкретні посадовці ПриватБанку отримали підозри», — наголошують у тезах.

Серед досягнень Зеленського також називають зростання зарплати в Україні. Автори зазначають, що розмір середньої зарплати в доларовому еквіваленті вже «перевищив показник 2013 року»: її розмір у січні 2021 року становив $441,7 проти $408,6 у 2013-му. Цей показник, вказують автори, свідчить про «подолання падіння, яке відбулось з початком агресії Росії».

У документі також відповідають на запитання, чому Зеленський так і не завершив війну на Донбасі. Автори радять відповідати, що Росія поки не хоче відмовлятись від тих політичних вигод, які «дав їй Порошенко».

«До чого ми завжди повертаємось у переговорах? До того, як були прописані в Мінських домовленостях політичні зобов’язання України. Це ж було абсолютно вигідно для Росії. Безпекові та політичні пункти в «Мінську» перемішані так, що буквальне їх виконання може гарантувати задоволення усіх інтересів Кремля та суттєве обмеження суверенітету України. Ми наполягаємо на тому, що спочатку потрібно встановити повну безпеку, провести деокупацію, взяти під контроль кордон, а потім вже займатись політикою. Чому Порошенко погодив інший порядок дій? […] На це повинен відповідати Порошенко», — заявили в тезах.

«Слугам» радять говорити, що вони роблять «усе для того, щоб припинити війну, встановити реальний мир».

Також у тезах наголошують, що Зеленський став «першим президентом, який не намагається набрати якнайбільше кредитів у МВФ». Він, резюмують автори, є лідером електоральних симпатій, і жодний з політичних опонентів не може з ним конкурувати.

  • Зеленський 31 березня оприлюднив свою декларацію за 2020 рік — доходи президентської родини становили майже 24 мільйони гривень. З них майже 13,5 мільйона родина отримала від продажу нерухомого майна та землі в Іванковичах. Президент також вніс до декларації держдачу (на правах користування) і вказав у видатках гроші на памʼятник першому космонавту Каденюку.
  • Зазначимо, 31 березня — останній день подачі щорічних декларацій у НАЗК. Свої вже оприлюднили деякі високопосадовці, зокрема міністри Аваков, Степанов і Шкарлет, а також відсторонений глава КСУ Тупицький.