Politico: Російські хакери викрали тисячі листів співробітників Держдепу США

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Pixabay

Російських хакерів підозрюють у крадіжці тисяч листів Держдепу США минулого року.

Про це пише Politico з посиланням на джерела в Конгресі США.

Хакери нібито отримали доступ до електронної пошти Бюро Держдепу у справах Європи і Євразії, а також Бюро у справах Східної Азії й Тихого океану. Ці установи займаються відносинами з союзниками США, в тому числі з НАТО, європейськими й індо-тихоокеанськими партнерами. Також зʼясовується, чи були в цих листах секретні дані.

Поки неясно, за допомогою якого програмного забезпечення відбувалися атаки. Водночас видання повідомляє, що Держдеп користувався програмним забезпеченням SolarWinds, через яке російські хакери атакували американські структури у 2020 році.

Заступник радника з нацбезпеки США Енн Нойбергер заявила, що минулого року були зламані кілька федеральних агентств, проте Білий дім не називає конкретні постраждалі агентства.

  • Влада США минулого року звинуватила російських хакерів в кібератаці на американські держустанови. 10 грудня 2020 року стало відомо, що невідомі хакери зламали мережу провідної компанії з кібербезпеки FireEye і викрали цифрові інструменти, за допомогою яких фахівці виявляли уразливості в системах захисту інших компаній і урядів.
  • Видання The Washington Post з посиланням на обізнані з ситуацією джерела заявило, що злам став справою рук спецслужб Росії. 19 грудня тодішній держсекретар США Майкл Помпео звинуватив Росію в причетності до масштабної кібератаки, а президент Трамп припустив, що за хакерами стоїть Китай.