Канада з Австралією запровадила нові санкції проти Росії через окупацію Криму

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Канада з Австралією запровадила нові санкції проти Росії через окупацію Криму

Alexei Pavlishak \ TASS via Getty Images

Канада у координації з Австралією запровадила нові санкції через окупацію Криму Росією — проти учасників будівництва Кримського моста.

Про це повідомили в Міністерстві закордонних справ Канади.

«Від моменту незаконної окупації й анексії Криму у 2014 році уряд Росії постійно порушує суверенітет, територіальну цілісність і незалежність України. Росія серйозно порушувала права людини і зловживала щодо жителів Криму. Вона також створила свою армію на півострові та розселила сотні тисяч громадян Росії у Криму і продовжує руйнувати історичну спадщину українського і кримськотатарського народів», — йдеться в заяві МЗС.

Міністр Марк Гарно також наголосив, що це рішення підтримує непохитну прихильність Канади щодо суверенітету України та її народу, «який продовжує рішуче відстоювати свої права проти агресивних дій Росії».

«Канада продовжує закликати Росію припинити свою незаконну окупацію і звільнити всіх незаконно затриманих політичних вʼязнів. Наші нові заходи узгоджуються з діями, розпочатими Європейським Союзом і Сполученим Королівством, оголошуються в координації з Австралією і доповнюють раніше запроваджені санкції», — додали в канадському відомстві.

Під нові обмеження потрапили дві фізичні особи, а також чотири підприємства у Криму:

  • генеральний директор «Гранд Сервіс Експресу» (оператор залізничного сполучення з Кримом) Олександр Ганов;
  • очільник «Містотресту» Леонід Риженькін;
  • ВАТ «Ленпромтранспроєкт»;
  • ФГУП «Кримська залізниця»;
  • «Кримська перша страхова компанія»;
  • ВАТ «Управління будівництва залізниці Беркакит — Томмот — Якутськ».

Вже 30 березня аналогічні санкції офіційно ввела Австралія, але в список потрапила одна фізособа та вищевказані компанії.

24 березня Канада запровадила санкції проти 9 російських посадовців через отруєння опозиціонера Олексія Навального бойовою отрутою «Новачок» та увʼязнення до колонії.

  • 23 березня президент України Володимир Зеленський ввів у дію нові санкції Ради нацбезпеки і оборони проти Росії. Загалом у списку перебувають 26 осіб і 81 компанія, зокрема ті, проти яких вже вводилися санкції у 2018 році. Тепер обмеження продовжили на 3 роки.
  • Перед цим із санкційного списку достроково вилучили двох російських бізнесменів, колишніх власників російського банку Промсвязьбанк — братів Олега і Дмитра Ананьєвих. Вони стали фігурантами санкцій (номери 742 та 743 у списку) у березні 2019 року. Обмеження проти них вводили на три роки.